Krem z czosnku niedźwiedziego podany z grillowanym oscypkiem i boczkiem

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 2,5 dag czosnku niedźwiedziego
  • 2 dag cebuli
  • 2,5 dag pora
  • 1 dag ziemniaków
  • 0,25 bulionu warzywnego
  • 0,25 ml wina białego
  • 1 dag śmietanki 30 %
  • 0,5 dag oleju
  • oscypek 2 dag
  • boczek wędzony 3 dag
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz

 

Opis przygotowania:

Rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, por – zeszklić. Dodać bulion oraz wino, całość zagotować. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz rozdrobnione liście czosnku niedźwiedziego. Gotować około 15 - 20 minut, do miękkości ziemniaków. Całość zmiksować, dodać śmietankę, zamieszać. Podgrzać doprawić solą i pieprzem.
Sposób podania: Podawać z grillowanym oscypkiem i boczkiem.

Czosnek niedźwiedzi wśród wilgotnych terenów buczyn, pojawia się z pierwszym tchnieniem wiosny, rośnie aż do końca maja. Sezon trwa długo, jednak zbieranie w lasach jest zabronione, obecnie spotykany na straganach. Można go uprawiać, dzięki czemu mamy wspaniałe nowalijki.
Nazwa czosnku niedźwiedziego ma swoją historię- inaczej czosnek cygański lub cebula czarownic, to roślina, której właściwości cenione były już w średniowieczu. Wierzono, że był on pierwszym posiłkiem niedźwiedzi budzących się ze snu zimowego. Uważano go za źródło nadludzkiej siły! I nie mylono się, ponieważ w roślinie tej drzemie potężna moc lecznicza- substancje zawarte w jego zielonych liściach posiadają fenomenalne korzyści zdrowotne.
Czosnek niedźwiedzi w niczym nie przypomina tradycyjnego czosnku. Nie ma on formy ząbków, lecz liści. Należy pamiętać, że pozyskuje się tylko młode liście rośliny, do momentu pojawienia się kwiatów. Białe kwiaty zawierają szkodliwe substancje, dlatego nie poleca się ich spożywać. Stosowany na wsi beskidzkiej dla wzmacniania zdrowia, uzyskiwany tanim kosztem, zbierany na łąkach.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Karczmę Rogatą z Bielska-Białej podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach.

Wyświetlenia:  117