Budyń babuni z owocami sezonowymi

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 0,2 l mleka
  • 1 szt. żółtka
  • 0,01 kg cukru waniliowego
  • 0,01 kg masła
  • 0,01 kg mąki ziemniaczanej
  • 0,01 kg cukru pudru
  • 0,05 kg owoców sezonowych
  • sos malinowy

 

Opis przygotowania:

¾ części mleka zagotować z cukrem waniliowym i masłem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z pozostałym mlekiem i mąką ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając.

Na dno słoiczka wsypać owoce sezonowe. Zalać budyniem. Polać delikatnie robionym sosem malinowym.

Historia budyniu, to jak historia wielu potraw i innych rzeczy ma dwa aspekty. Jeden to historia słodkiej Leguminy gotowanej z maki, mleka, jajek i innych dodatków, zwanej tez z angielska puddingiem. Druga to historia słowa, czyli tego co budyniem historycznie nazywano. Słowo "Budyń" pochodzi od francuskiego "boudin" co oznacza kiełbasę z krwi, która po ostygnięciu gęstniała. W dawnym francuskim "boudin" znaczył tyle, co "wnętrzności". Takie samo jest pochodzenie angielskiego słowa "pudding". Słowo budyń zaczęło oznaczać doprowadzenie płynnej masy do stanu gęstego.
Budyń to potrawa sporządzana na bazie mleka i skrobi. Budyń zazwyczaj jest przygotowywany na słodko, z dodatkiem aromatów smakowych i podawany jako deser - z dodatkiem soku czy owoców, choć przyrządza się także budynie na słono, np. grzybowy i warzywny. Tani bardzo prosty w wykonaniu szybko podbił serca gospodyń, które przyrządzały go w formie mas budyniowych do ciast, jak i również jako deser z robionym sokiem malinowym.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Karczmę Rogatą z Bielska-Białej podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach.

Wyświetlenia:  61