Składniki:
Śliwka duszona:
Makaron:
Ciasteczko:
Pudding:
Opis przygotowania:
Śliwka duszona:
Śliwki należy umyć, przekrawać na pół i wyciągnąć pestki, rzucać na patelnię na uprzednio zrobiony karmel z połowy racji cukru i karmelizować; zalać winem i dodać resztę cukru, dusić i czekać aż lekko zmiękną.
Makaron:
Mango obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i blendować, następnie przecedzić przez sito, dodać wody i cukru, zagotować i czekać aż cukier się rozpuści. Dodać agar, mocno i energicznie mieszać. Gdy się zagotuje jeszcze ciepłe należy rozlać na dużej blasze, bardzo cienko i czekać aż zastygnie.
Ciasteczko:
Musli, jajko, mleko, cukier i jabłko uprzednio obrane i umyte oraz pokrojone w drobną kostkę połączyć, uformować ciasteczka i zapiec w 180 stopniach przez 20 minut.
Pudding:
Mleko z czekoladą zagotować, dodać agar i wymieszać, czekać aż zgęstnieje.
Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Ekonomiczno - Gastronomicznych w Żywcu podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach.