Składniki:
Piernik:
Mus rabarbarowy:
Beza:
Sos angielski:
Opis przygotowania:
Piernik:
Masło rozpuścić, sypkie składniki przesiać do miski, jaja i cukier utrzeć, dodać miód, jogurt. Dodać suche produkty, delikatnie wymieszać, dodać bakalie, powidła, wystudzone masło. Piec ok. godziny w temp. 160oC.
Mus rabarbarowy:
Dusić, przetrzeć przez sito.
Beza:
Białka ubić z cukrem, dodać mąkę.
Sos angielski:
Śmietankę zagotować z laską wanilii, żółtka ubić z cukrem, połączyć z mlekiem stale ubijając.
Sposób podania:
Piernik pokroić, posmarować musem, udekorować bezą, zapiec. Ułożyć na talerzu, obok wylać sos, udekorować owocami malin i liśćmi mięty.
Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach.