Kopa ornontowicka

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Placki kokosowe:

  • 6 białek
  • 12 dużych łyżek cukru
  • 400 g wiórków kokosowych

Krem:

  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 200−250 ml słodkiej śmietany 30−36%

Ponadto:

  • 100 g rodzynek
  • 100 g migdałów
  • 1 puszka ananasa
  • w plastrach
  • 200 g spirytusu
  • gorzka czekolada

 

Opis przygotowania:

Placki kokosowe:

Białka z  cukrem ubić na sztywną pianę w  kąpieli wodnej. Do ubitych białek dodać wiórki kokosowe, ciągle mieszając. Następnie formować placki różnej wielkości od największego do najmniejszego (aby uformować kopiec) na formie wyłożonej papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 180oC.

Bakalie:

Ananas pokroić w  paski, rodzynki sparzyć wodą, odcedzić i po wychłodnięciu namoczyć w  zalewie spirytusowej i  zostawić na noc. Migdały sparzyć, obrać ze skórki
i pokroić w paseczki.

Zobacz też: 

Tegoroczna 15 edycja odbędzie się na Zamku Piastowskim w Raciborzu, w dniu 13 czerwca. Nie ma lepszej okazji niż Festiwal, by spróbować najlepszych regionalnych potraw w ich lokalnych odmianach. Miłośnicy tradycyjnej kuchni województwa śląskiego, którzy zaprezentują swoje dania i produkty staną do walki o Złotą, Srebrną lub Brązową Zopaskę, w 3 kategoriach: potrawa regionalna, produkt lokalny, potrawa/produkt inspirowany tradycją.

 

Dołącz do wydarzenia na FB: https://www.facebook.com/events/371433580857000

Krem:

Masło zmiksować lub utrzeć na puszystą masę, oddzielnie ubić jajka z cukrem. Ubite jajka wlewać powoli cienką strużką do masła, cały czas mieszając, dodać spirytusu. Bakalie wymieszać razem z kremem. Placki kokosowe nasączyć sokiem z ananasa i przełożyć kremem w kolejności od największego do najmniejszego placka. Ubić śmietanę na sztywno i oblać nim kopiec z placków. Udekorować ananasem i posypać startą gorzką czekoladą.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Górnego Śląska

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  1919