Składniki:
Placki kokosowe:
Krem:
Ponadto:
Opis przygotowania:
Placki kokosowe:
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę w kąpieli wodnej. Do ubitych białek dodać wiórki kokosowe, ciągle mieszając. Następnie formować placki różnej wielkości od największego do najmniejszego (aby uformować kopiec) na formie wyłożonej papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 180oC.
Bakalie:
Ananas pokroić w paski, rodzynki sparzyć wodą, odcedzić i po wychłodnięciu namoczyć w zalewie spirytusowej i zostawić na noc. Migdały sparzyć, obrać ze skórki
i pokroić w paseczki.
Zobacz też:
Dołącz do wydarzenia na FB: https://www.facebook.com/events/371433580857000
Krem:
Masło zmiksować lub utrzeć na puszystą masę, oddzielnie ubić jajka z cukrem. Ubite jajka wlewać powoli cienką strużką do masła, cały czas mieszając, dodać spirytusu. Bakalie wymieszać razem z kremem. Placki kokosowe nasączyć sokiem z ananasa i przełożyć kremem w kolejności od największego do najmniejszego placka. Ubić śmietanę na sztywno i oblać nim kopiec z placków. Udekorować ananasem i posypać startą gorzką czekoladą.
Potrawa tradycyjna z terenów Górnego Śląska
Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT