Składniki (na 3 porcje):
Sos:
Opis przygotowania:
Gołąbek:
Z kapusty usunąć uszkodzone liście, umyć i naciąć głąb. Gotować kapustę ok. 5-10 min, zaś kaszę orkiszową gotować ok. 15 min. Cebulkę i grzyby przesmażyć na patelni. Wszystkie składniki farszu wymieszać i doprawić do smaku.
Zawijać gołąbki i obsmażyć je na patelni na maśle klarowanym. Przełożyć gołąbki do naczynia żaroodpornego i zapiekać około 30 min w 180 stopniach.
Sos:
Smażyć grzyby razem z cebulką, podlewać bulionem i zalać śmietanką; zmiksować i zredukować do odpowiedniej konsystencji. Sos rozlać na talerzu, pokroić gołąbka na pół, nałożyć na sos i przyozdobić go świeżymi ziołami.
Potrawa została sporządzona przez drużynę "Kacper i Wiktoria ZSE im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim" podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.