Zupa krem ze skorzonery na kaczym wywarze z kuleczkami mięsnymi w ziołowej panierce oraz czipsem ze skorzonery

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 3 porcje):

  • 200 g skorzonery
  • 100 g ziemniaków
  • 50 g pietruszki
  • wywar kaczy 250 ml
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane

Kuleczki mięsne:

  • 200 g piersi z kaczki
  • 100 g boczeku wędzonego
  • cebulka 1 duża
  • masło klarowane
  • pietruszka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

Czips skorzonera:

  • 150 g skorzonery
  • 300 ml oleju
  • sól

 

Opis przygotowania:

Zrobić obróbkę wstępną warzyw (ziemniak, skorzenera, pietruszka). Warzywa pokroić i przesmażyć na maśle, potem podlewać wywarem z kaczki i gotować do miękkości. Zmiksować na gładki krem.
Pierś z kaczki zmielić z boczkiem wędzonym i przesmażoną cebulką, uformować kuleczki i panierować w pietruszkowej panierce (zmiksowana i wysuszona bułka tarta z pietruszką przez 20 min w 160 stopniach).
Obrać umytą skorzonerę i obieraczką zrobić cienkie paski, które potem należy usmażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu - tak powstaje nasz czips ze skorzonery.
Podawać w głębokim talerzu. Rozlać zupę, ułożyć kuleczki mięsne, czipsy ze skorzonery oraz świeże zioła.

Skorzonera to warzywo bulwiaste zapomniane już przez Ślązaków.

 

 

Potrawa została sporządzona przez drużynę "Kacper i Wiktoria ZSE im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim" podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.

Wyświetlenia:  30