Śląskie racuchy z jabłkiem podane na musie z rabarbaru oraz owocami lata

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • ½ kg mąki
  • ½ l mleka 
  • 50 g drożdży
  • 4 jaja
  • 1-2 łyżek cukru 
  • jabłka

Mus rabarbarowy:

  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • cukier
  • owoce
  • bita śmietana

 

Opis przygotowania:

Przesiać mąkę. W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie mokre składniki: mleko, jajka i dodać pokruszone drożdże, dokładnie wymieszać, dodać cukier. Połączyć mokre składniki z mąką. Cukier rozpuścić w rondlu. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Zblanszować z cukrem. Racuchy podajemy na musie z rabarbaru, bitą śmietaną z owocami.

 

Potrawa była przygotowywana przez nasze babcie, gdy tylko wnuki zapragnęły czegoś słodkiego. Było i jest to jednocześnie zdrowe jak i bardzo smaczne danie. Przepis pochodzi z Boronowa.

 

 

Potrawa została sporządzona przez drużynę "Gryfne Kuchciki" z Technikum Gastronomicznego w Tarnowskich Górach podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.

Wyświetlenia:  74