Składniki:
Mus rabarbarowy:
Opis przygotowania:
Przesiać mąkę. W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie mokre składniki: mleko, jajka i dodać pokruszone drożdże, dokładnie wymieszać, dodać cukier. Połączyć mokre składniki z mąką. Cukier rozpuścić w rondlu. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Zblanszować z cukrem. Racuchy podajemy na musie z rabarbaru, bitą śmietaną z owocami.
Potrawa była przygotowywana przez nasze babcie, gdy tylko wnuki zapragnęły czegoś słodkiego. Było i jest to jednocześnie zdrowe jak i bardzo smaczne danie. Przepis pochodzi z Boronowa.
Potrawa została sporządzona przez drużynę "Gryfne Kuchciki" z Technikum Gastronomicznego w Tarnowskich Górach podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.