Dyniowa zupa z kluskami kładzionymi

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • ½ kg dyni
  • 1 ½ wywaru
  • cukier
  • laska cynamonu
  • goździki
  • skórka z cytryny
  • kwaśna śmietana
  • mąka
  • sól
  • pieprz

Kluski kładzione:

  • 30 dag mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody
  • sól
  • przyprawy do smaku

 

Opis przygotowania:

Zupa dyniowa:

Dynie ugotować w wywarze z przyprawami do miękkości. Przetrzeć przez sito. Przygotować zawiesinę z mąki i wody, dodać do zupy i zagotować. Doprawić do smaku. Podawać zupę z kwaśną śmietaną i kluskami kładzionymi.

Kluski kładzione:

Zagotować wodę, posolić.
Z mąki, jajek i wody, soli zagnieść drewnianą łyżką ciasto (nie powinno być zbyt twarde). Nabierać łyżką w miarę równe kluski i kłaść je na wrzącą wodę. Gotować 3-5 min.

 

Zupy są wartościowym i ważnym daniem, szczególnie wtedy gdy na dworze robi się coraz chłodniej. Dobre na każdą porę roku, rozgrzewają, orzeźwiają i zachwycają bogactwem kolorów. Przygotowywana najczęściej już gdy zbliżała się jesień, a na polu pojawiły się pyszne i słodkie dynie. Przepis pochodzi z Kalet.

 

 

Potrawa została sporządzona przez drużynę "Gryfne Kuchciki" z Technikum Gastronomicznego w Tarnowskich Górach podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.

 

Wyświetlenia:  7185