Składniki:
Kluski kładzione:
Opis przygotowania:
Zupa dyniowa:
Dynie ugotować w wywarze z przyprawami do miękkości. Przetrzeć przez sito. Przygotować zawiesinę z mąki i wody, dodać do zupy i zagotować. Doprawić do smaku. Podawać zupę z kwaśną śmietaną i kluskami kładzionymi.
Kluski kładzione:
Zagotować wodę, posolić.
Z mąki, jajek i wody, soli zagnieść drewnianą łyżką ciasto (nie powinno być zbyt twarde). Nabierać łyżką w miarę równe kluski i kłaść je na wrzącą wodę. Gotować 3-5 min.
Zupy są wartościowym i ważnym daniem, szczególnie wtedy gdy na dworze robi się coraz chłodniej. Dobre na każdą porę roku, rozgrzewają, orzeźwiają i zachwycają bogactwem kolorów. Przygotowywana najczęściej już gdy zbliżała się jesień, a na polu pojawiły się pyszne i słodkie dynie. Przepis pochodzi z Kalet.
Potrawa została sporządzona przez drużynę "Gryfne Kuchciki" z Technikum Gastronomicznego w Tarnowskich Górach podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.