Pierś z gęsi z ziemniakami z chrzanem i sosem śliwkowym, karmelizowane młode warzywa z cukinią na maśle

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 4 piersi z gęsi
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • czosnek
  • gałka muszkatowa
  • pomarańcza
  • ½ l wywaru
  • masło
  • śliwki

Puree z chrzanem

  • 1 ½ ziemniaków
  • chrzan
  • masło
  • mleko

Młode warzywa:

  • 20 szt. marchew młod
  • cukinia
  • masło
  • cukier
  • sól
  • przyprawy

 

Opis przygotowania:

Pierś z gęsi:

Piersi zamarynować w przyprawach na całą noc.
Gęś obsmażyć na patelni skórą do dołu i na małym ogniu wytapiać tłuszcz ok. 15 min., przewrócić pierś skórą do góry i smażyć jeszcze 2-3 min, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piecu 8 minut w temperaturze 200 stopni.
Śliwki skarmelizować, zalać sosem powstałym z pieczenia gęsi. Gęś podawać na puree z chrzanem oraz sosem śliwkowym i blanszowanymi młodymi warzywami.

Puree:

Ugotować obrane ziemniaki, ubić, dodać chrzan, mleko i masło, doprawić do smaku.

Młode warzywa:

Karmelizować cukier z dodatkiem masła i zblanszować w nim marchewki. Rozpuścić masło na patelni, cukinie pokrojoną w cienkie paski i następnie zblanszować.

 

Gęsina jest nieodłączną częścią wielu śląskich świąt, podawana na św. Marcina oraz na Wielkanoc i wiele innych uroczystości. Zdrowe i wartościowe mięso hodowane w domowych gospodarstwach. Przepis na gęsinę przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Ten wywodzi się z Sadowa.

 

 

Potrawa została sporządzona przez drużynę "Gryfne Kuchciki" z Technikum Gastronomicznego w Tarnowskich Górach podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.

Wyświetlenia:  166