Składniki:
Opis przygotowania:
Ugotować wywar na wędzonych kościach wieprzowych. Do wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kilka ząbków czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Po ugotowaniu do miękkości ziemniaków zalać żurkiem ukiszonym sposobem domowym. Dodać sól i pieprz do smaku. Przygotować oddzielnie na patelni skwarki ze słoniny i cebuli przesmażonej na złoty kolor. Wszystko to należy dodać do przygotowanej zupy i razem zamieszać.
Zupa należała do potraw, którą spożywano obowiązkowo co najmniej 1 raz w tygodniu w każdym domu. Gościła na stołach ludzi niezamożnych, gdyż była najtańszą i najszybszą do przygotowania potrawą. Składniki do tej potrawy były dostępne w każdym gospodarstwie domowym. Podawano ją również z pajdą chleba upieczonym w piecu chlebowym (tzw. sabatniku).
Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wygody podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii amatorów.