Składniki:
Murzynek:
Ciasto akacjowe:
Opis przygotowania:
Murzynek:
Masło, cukier i kakao włożyć do rondelka i doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając; następnie odlać ok. ½ szkl., a resztę studzić wkładając rondelek do miski z zimną wodą; do zimnej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka jaj; całość zmiksować, a na koniec dodać ubitą pianę z białek (z dodatkiem szczypty soli – wtedy piana ubije się szybciej, trzeba jednak pamiętać o tym by naczynie, w którym ubijane będą białka było idealnie suche) i delikatnie mieszać najlepiej drewnianą łyżką; smarować formę na ciasto masłem i wysypać tartą bułką, wylać ciasto na formę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180° C na 50 – 70 minut (do suchego patyczka); po wyjęciu ciasta z piekarnika i lekkim przestudzeniu należy wyjąć ciasto z formy na talerz i polać pozostawioną masą maślano- kakaową. Gotowe ciasto można posypać wiórkami kokosowymi lub kolorowymi drobniutkimi, cukiereczkami, Ciasto zaleca się upiec w keksówce lub tortownicy z kominem i karbowanym dnem. Podawać na talerzykach deserowych z wykorzystaniem widelczyków do ciasta.
Tradycyjny murzynek to ulubione ciasto większości dzieci i dorosłych na terenie ziemi kłobuckiej od bardzo wielu lat.
Ciasto akacjowe:
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę w misce za pomocą miksera dodawać partiami olej lub roztopione masło i mód, następnie dosypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać, a na koniec wsypać płatki akacji (wcześniej wypłukane i osuszone na ściereczce) wymieszać i wyłożyć na formę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 50 min (do suchego patyczka). Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na talerz, po wystygnięciu posypać ciasto cukrem pudrem. Jest to ciasto tak zwane niedzielne, sezonowe ponieważ pieczone jest tylko w okresie kwitnięcia akacji, podobnie jak gałązki kwiatów akacji w cieście naleśnikowym. Do ciasta można też dodać zamiast kwiatków akacji drobne owoce np. porzeczki. Ciasto podajwać na talerzykach deserowych z domową lemoniadą lub z nalewkami domowej roboty (osobom dorosłym).
Jest to ciasto popularne w powiecie kłobuckim i pieczone już w poprzednich pokoleniach.
Potrawa została sporządzona przez Radę Powiatową Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii amatorów.