Zupa baniowa z zacierkami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 0,5 kg bani (dyni)
  • 3 szkl. mleka
  • sól
  • cukier do smaku
  • 15 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • kilka pestek z dyni i słodka śmietanka do dekoracji

 

Opis przygotowania:

Banię (dynię) pokroić w drobną kostkę i rozgotować ją w garnku z 1 szklanką wody. Następnie przetrzeć na gęstym sicie i ugotować z mlekiem dodając sól i cukier do smaku. Wcześniej zagnieść na twardo ciasto na zacierkę z jajka i mąki (tyle, ile zabierze) do wrzącej zupy utrzeć zacierkę na tarce o grubych oczkach i gotować do miękkości. Podajemy zupę w miseczkach ozdabiając „kleksem” ze słodkiej śmietanki i ziarnami suszonymi bani.

Na terenie powiatu kłobuckiego bardzo chętnie uprawiano banię na polu od dawien dawna. Mieszkańcy różnych miejscowości mieli zwyczajowe przezwiska
jak: Dyszle, Rataje, Sianiorze i inne ale są również Baniorze z uwagi na duże ilości upraw bani w tej miejscowości.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Radę Powiatową Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  297