Składniki (na 4 porcje):
Opis przygotowania:
Na początku zrobić obróbkę wstępną wątróbki, następnie obsmażyć ją na maśle klarowanym, dołożyć czosnek, podlać czerwonym winem a następnie kremem balsamicznym i zredukować, krupniok pokroić na grube plastry (beczki); panierować w panko, smażyć na złocisty kolor, ogórek pokroić w bardzo cienkie paski, ułożyć w rozetę dać na górę koper i czarnuszkę i zalać cieniutką warstwą galaretki z agaru o smaku kiszonego ogórka, następnie zrobić chipsy jabłkowe, czyli do świeżo wyciskanego soku z jabłka dodać łyżeczkę ksantanu i zagotować, następnie zblendować, wylać na matę i czekać aż ostygnie. Udekorować liśćmi nasturcji i szczawiu zajęczego.
Danie to jest zainspirowane tradycyjnym krupniokiem w nowoczesnej i nietpowej odsłonie. Typową mizerie z koperkiem proponuje się w formie carpacio chodź smak nadal pozostaje ten sam niezmienny, a dodatkową atrakcja jest krupniok, który jest symbolem śląska w połaczeniu z panierką panko, kóra to pod wpływem temperatury staje się chrupka a w środku krupniok jest lekki i ciepły gwarantuje niezapomniane doznania smakowe. Jest to nowoczesne a jednak bardzo tradycyjne danie.
Potrawa została sporządzona przez "Qubus Hotel Bielsko-Biała" podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii profesjonalistów.