Składniki:
Opis przygotowania:
Ugotować wywar, kalarepę pokroić w kostkę. W rondlu zeszklić posiekaną cebulę i do tego dodać kalarepę. Dusić kilka minut, następnie zalać wywarem. Zagotować i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować do miękkości. Przestudzić i zmiksować. Wlać śmietanę, przyprawić. Posypać na talerzach koperkiem.
Dawniej zupy podawano nie tylko na obiady, ale stanowiły również podstawę śniadań. Na Górnym Śląsku popularne były: wodzionka, ścierka, mylka. Na obiad zaś spożywano zupy o dziwnie brzmiących nazwach: antopf, fandzolowa, anlauf, oberibensup. Współcześnie wielu smakoszy nadal delektuje się nimi, uważając, że są najzdrowsze bo są sycące, a równocześnie ubogie w tłuszcze, szczególnie te na bazie warzyw jak na przykład oberibensup.
Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim, podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie.