Jaskółcze gniazda z krupami i modrą kapustą z powidłami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 40 dag wędzonego boczku
  • 4 szt. jaj
  • 1 cebula
  • musztarda
  • olej do smażenia
  • mąka
  • zielona pietruszka
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz mielony i ziarnisty

 

Opis przygotowania:

Jaja ugotować na twardo. Mięso pokroić w plastry, rozbić, oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą. Na każdym plastrze położyć po plasterku boczku i po jajku, zwinąć mięso w roladę i zawiązać nicią, oprószyć solą, pieprzem i mąką. Zrumienić na oleju, dolać wywaru z warzyw, dodać posiekaną cebulę oraz przyprawy. Dusić na małym ogniu. Przed podaniem usunąć nitki. Podawać z sosem z duszenia.

 

Jaskółcze gniazda są tradycyjną potrawą z wieprzowiny, charakterystyczną dla ludności Górnego Śląska i związane były ze świętami i uroczystościami rodzinnymi, jak wesela, urodziny "gyburstagi", odpusty.

  

Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim, podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie.

Wyświetlenia:  26