Składniki:
Opis przygotowania:
Jaja ugotować na twardo. Mięso pokroić w plastry, rozbić, oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą. Na każdym plastrze położyć po plasterku boczku i po jajku, zwinąć mięso w roladę i zawiązać nicią, oprószyć solą, pieprzem i mąką. Zrumienić na oleju, dolać wywaru z warzyw, dodać posiekaną cebulę oraz przyprawy. Dusić na małym ogniu. Przed podaniem usunąć nitki. Podawać z sosem z duszenia.
Jaskółcze gniazda są tradycyjną potrawą z wieprzowiny, charakterystyczną dla ludności Górnego Śląska i związane były ze świętami i uroczystościami rodzinnymi, jak wesela, urodziny "gyburstagi", odpusty.
Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim, podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie.