Pieczony pasztet na chrupiącej sałatce ze szparagów

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 250 g wątroby
  • 200 g podgardla
  • 200 g karczku
  • udko z kurczaka
  • 4 jaja
  • bułka sucha
  • włoszczyzna
  • pęczek białych i zielonych szparagów
  • 4 pomidory
  • 200 g szpinaku
  • 4 łyżki octu winnego czerwonego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 łyżek oliwy z orzechów
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • goździk
  • majeranek
  • sól, pieprz

 

 

Opis przygotowania:

 

Pasztet-Mięso zalać niewielką ilością wody. Doprawić solą, przyprawami, warzywami i wolno gotować. Po ugotowaniu mięso zmielić. Dodać jajka, namoczoną bułkę doprawić, wymieszać i wlać do formy. Piec w temperaturze 180°C przez 40 minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć komory nasienne i pokroić w paski. Zalać je marynatą (ocet winny, cukier brązowy, oliwa z oliwek). Szparagi obrać i obgotować. Pokroić. Szpinak, szparagi, pomidory wymieszać, doprawić do smaku, polać oliwą z orzechów.


Świniobicie można porównać do rodzinnego święta. Zapewnia omastę i mięso na długie zimowe miesiące. Podczas świniobicia gospodarze i masorz mają pełne ręce roboty. Pasztetom śląskie gospodynie przydają ostrości odrobiną imbiru i drobno utłuczonym goździkiem.

 

Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie.

Wyświetlenia:  27