Składniki:
Opis przygotowania:
Pasztet-Mięso zalać niewielką ilością wody. Doprawić solą, przyprawami, warzywami i wolno gotować. Po ugotowaniu mięso zmielić. Dodać jajka, namoczoną bułkę doprawić, wymieszać i wlać do formy. Piec w temperaturze 180°C przez 40 minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć komory nasienne i pokroić w paski. Zalać je marynatą (ocet winny, cukier brązowy, oliwa z oliwek). Szparagi obrać i obgotować. Pokroić. Szpinak, szparagi, pomidory wymieszać, doprawić do smaku, polać oliwą z orzechów.
Świniobicie można porównać do rodzinnego święta. Zapewnia omastę i mięso na długie zimowe miesiące. Podczas świniobicia gospodarze i masorz mają pełne ręce roboty. Pasztetom śląskie gospodynie przydają ostrości odrobiną imbiru i drobno utłuczonym goździkiem.
Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie.