Składniki:
Opis przygotowania:
Karkówkę rozbić na cienkie kotlety i przyprawić. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pieczarki. Ogórka pokroić na ćwiartki, a paprykę na paski. Na każdy kotlet nałożyć na całości pieczarki, następnie 2 ćwiartki ogórka i 2 paski papryki. Roladki obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoto. Następnie roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 15 minut.
Podawać z ziemniakami i surówką.
Jest to danie tradycyjne. Wiąże się z tym, że co drugi rolnik hodował świnie, jak również uprawiał warzywa więc przygotowanie takiej potrawy nie nastręczało problemów.
Potrawa została sporządzona przez Stowarzyszenie Krzewienia Kultury i Dawnych Tradycji Gminy Wręczyca Wielka podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie.