Kurczak faszerowany

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1 średni kurczak
  • 200 g mielonego karczka
  • 200 g mielonego mięsa z indyka
  • wątróbka drobiowa
  • 1 średnia cebula
  • natka z pietruszki
  • sól, pieprz

 

Opis przygotowania:

Kurczaka dokładnie umyć, wyluzować, natrzeć solą i pieprzem. Z mielonego mięsa, wątróbki, cebuli i pietruszki przygotować farsz, doprawić do smaku. Farszem wypełnić kurczaka. Całość obwiązać sznurkiem, żeby nadać kurczakowi kształt i spójną konsystencję. Całość zawinąć w ściereczkę i ugotować. Podawać na zimno
z dodatkiem z sałatki ze świeżych warzyw.

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Udorza podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie.

Wyświetlenia:  139