Składniki:
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, odkroić poziomo czapeczkę tuż pod "ogonkiem", wydrążyć środek i napełnić masą marcepanową (najlepiej własnej roboty). Nakryć jabłka czapeczką
i zapiec. Przed podaniem pod czapeczkę włożyć wiśnie lub inne owoce w likierze, posypać płatkami migdałowymi. Podawać z sosem czekoladowym.
Ten delikatny deser przygotowywała prababka jednej z członkiń Koła Gospodyń Wiejskich z Udorza, która miała duży sad. W wersji codziennej były to jabłka pieczone
z miodem, marmoladą wiśniową. W świątecznej wersji z posiekanymi drobno migdałami i miódem. Przepis inspirowany jest jej deserem.
Potrawa została sporządzona przez Ninę z Familijom z Tarnowskich Gór podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie.