Szpajza cytrynowa

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 9 jaj
  • 2 cytryny
  • 130 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 20 g żelatyny

 

Opis przygotowania:

 

Żelatynę namoczyć w zimnej przegotowanej wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając łyżkę wrzącej wody. Cytryny umyć, sparzyć, osuszyć. Otrzeć skórkę, a sok wycisnąć. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości, dodając skórkę cytryny i po łyżce soku z cytryn. Z dobrze schłodzonych białek ubić sztywną pianę. Do żółtek dodawać partiami ubite białka i żelatynę, lekko podmieszać. Gotowy krem wlać do salaterek i wstawić do lodówki.
Deser serwować w lodowym pucharze.

 

"Na całym obszarze Górnego Śląska jednym z najpopularniejszych deserów podawanych po obiedzie przy okazji ważnych uroczystości takich jak odpust, wesele lub pierwsza komunia, była szpajza. Deser ten znany był zapewne od końca XIX wieku, ale szczególnie popularny stał się w XX wieku. W zależności od regionu występowały różne odmiany i smaki szpajzy. Wywiady przeprowadzone wśród gospodyń z KGW z powiatu tarnogórskiego (Świętoszowie, Świerklaniec, Świniowice) miasta Bytomia — potwierdzają powyższą informację. Oprócz szpajzy cytrynowej sporządzano również szpajzę wiśniową, agrestową i czekoladową. Większość składników potrzebnych do przygotowania tego deseru jak np.:sok z wiśni, czy agrestu pochodziła z własnego gospodarstwa domowego. Książki kulinarne, poradniki domowe i większość publikacji z okresu sprzed I wojny światowej i po niej wydawane były na Górnym Śląsku w wersji dwujęzycznej." Miejsce pochodzenia: Górny Śląsk.

(na podstawie Listy Produktów Tradycyjnych Województwa Śląskiego)

 

 

Potrawa została sporządzona przez drużynę "Hotelarzy" z Lublińca podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie.

Wyświetlenia:  1838