Składniki:
Zupa krem:
Popkorn z krupnioka:
Opis przygotowania:
Zupa krem:
Posiekaną cebulę usmażyć na maśle klarowanym. Przygotować bulion na włoszczyźnie - około 1 litra. Dodać ziele angielskie. Do podsmażonej cebulki dodać ogórki kiszone starte na grubej tarce i lekko odsączone z soku. Przesmażyć. Dodać do bulionu i zmiksować. Następnie dodać serek mascarpone i śmietanę, ponownie zmiksować. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą oraz mielonym kminkiem.
Popkorn z krupnioka:
Krupnioka pokroić w plastry. Szuszyć do momentu oddania większości tłuszczu. Wyciągnąć z kiszki i dosuszyć do konsystencji lekko twardego popkornu.
Śląski krupniok to doskonała inspiracja kulinarna. Krupniok znany jest na Śląsku od stuleci. W 2011 odbyło się pierwsze święto krupnioka w Nikiszowcu - dzielnicy Katowic. Krupniok, z którego powstają dania w Restauracji Szyb Maciej pochodzi z ubojni-masarni w Bujakowie. Przygotowywany jest on w oparciu o specjalną recepturę wypracowaną dla Restauracji Szyb Maciej. W tym roku krupniok stał się inspiracją dla kucharzy tej restauracji do wzbogacenia zupy krem z ogórków kiszonych.
Potrawa została sporządzona przez Restaurację Szyb Maciej z Zabrza podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie.