Zupa krem z kiszonego ogórka podana z popkornem z krupnioka

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Zupa krem:

  • 0,75 kg ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • 200 g włoszczyzny na bulion
  • 70 g masła klarowanego
  • 2 kopiaste łyżki mascarpone
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • pieprz, sól, mielony kminek, 5 ziaren ziela angielskiego

Popkorn z krupnioka:

  • 2 szt. krupnioka

 

Opis przygotowania:

Zupa krem:

Posiekaną cebulę usmażyć na maśle klarowanym. Przygotować bulion na włoszczyźnie - około 1 litra. Dodać ziele angielskie. Do podsmażonej cebulki dodać ogórki kiszone starte na grubej tarce i lekko odsączone z soku. Przesmażyć. Dodać do bulionu i zmiksować. Następnie dodać serek mascarpone i śmietanę, ponownie zmiksować. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą oraz mielonym kminkiem.

Popkorn z krupnioka:

Krupnioka pokroić w plastry. Szuszyć do momentu oddania większości tłuszczu. Wyciągnąć z kiszki i dosuszyć do konsystencji lekko twardego popkornu.

Śląski krupniok to doskonała inspiracja kulinarna. Krupniok znany jest na Śląsku od stuleci. W 2011 odbyło się pierwsze święto krupnioka w Nikiszowcu - dzielnicy Katowic. Krupniok, z którego powstają dania w Restauracji Szyb Maciej pochodzi z ubojni-masarni w Bujakowie. Przygotowywany jest on w oparciu o specjalną recepturę wypracowaną dla Restauracji Szyb Maciej. W tym roku krupniok stał się inspiracją dla  kucharzy tej restauracji do wzbogacenia zupy krem z ogórków kiszonych.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację Szyb Maciej z Zabrza podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie.

Wyświetlenia:  86