Składniki (1 porcja):
Marynata:
Kapusta zasmażana:
Kasza penczok:
Opis przygotowania:
Żeberko odstawić na noc do marynaty. Następnego dnia podpiec i dusić do miękkości. Kapustę szatkować i gotować, po odcedzeniu dodać pokrojony prędzej przesmażony boczek z cebulą i doprawić do smaku. Kaszę wsypać do przesmażonego boczku i zalać wodą, doprowadzić do wżenia i odstawić do spęcznienia.
Jako że w każdym wiejski domu tradycyjnie chowano świnie, żeberko było na porządku dziennym. Kaszę i mąkę uzyskiwano z własnego zboża. Gospodarz zawoził zboże do młyna skąd przywoził gotowe produkty. A kapusta zawsze była na polu, jak i koper oraz inne warzywa. Dawniej gotowało się tylko z produktów z własnego gospodarstwa.
Potrawa została sporządzona przez Oberżę Pod Orzechem z Sadowa podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie.