Dishes
Update date: 22 March 2016

Śledzie z czosnkiem


Składniki:

  • 4Filety śledziowe (matiasy)
  • kiszony ogórek
  • 3-5 ząbków czosnku

Sos:

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • biały pieprz (mielony)

Opis przygotowania:

Śledzie umyć i moczyć 2 godziny w wodzie z dodatkiem 1 łyżki octu. Śledzie i ogórek drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do śledzi i dobrze wymieszać. Polać sosem.

Jest to jeden z wielu przepisów na śledzie, które jadano często w okresach postu.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni mieszczańskiej ze zbioru przepisów Zofii Mitko

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT


Culinary Route "Silesian Tastes"
Częstochowa
Two-storey restaurant tempts with its own beer and exceptional cuisine with well-known regional dishes such as buttermil... More>>
Częstochowa
The restaurant is located in a city centre, in historic cellars of City Hall.
Kroczyce
The restaurant is located in a picturesque area of Krakow-Czestochowa Upland and offers traditional Polish, Jurassic an... More>>
Attraction search engine