Artykuły dla kategorii: Kulinarnie

Data dodania: 14 grudnia 2016

Boże Narodzenie w całej Polsce przebiega w ten sam sposób. Jest choinka, są kolędy, przedświąteczna bieganina i świąteczne przejedzenie. Czy lokalne zwyczaje więc zanikają? Absolutnie nie! Chyba najlepszym tego przykładem jest śląski wigilijny stół, na którym częściej niż barszcz i pierogi królują rybny rosół i moczka. Co to takiego?

więcej >>
Data dodania: 12 grudnia 2016

Z początkiem grudnia 2016 r. Szlak Kulinarny Śląskie Smaki wzbogacił się o kolejne magiczne miejsce. Do prowadzonego przez Śląską Organizację Turystyczną projektu dołączyła Restauracja Hotelu Liburnia w Cieszynie, stając się drugim na szlaku lokalem serwującym niesamowite cieszyńskie smaki. Dzięki nim na Szlaku jest jeszcze smaczniej!

więcej >>
Data dodania: 22 sierpnia 2016

W miniony weekend (19-21 sierpnia) województwo śląskie zwiedzali i - co najważniejsze - smakowali blogerzy kulinarni. Zaskoczeń, zarówno smakowych, jak i tych turystycznych było co niemiara.

więcej >>
Data dodania: 16 marca 2016

Do grona 25 restauracji współtworzących Szlak Kulinarny "Śląskie Smaki" dołaczają 3 nowe lokale z serca regionu: Restauracja Moodro z Katowic i Restauracja Kuchnia Otwarta Hotelu Best Western Katowice**** oraz Restauracja Szyb Maciej w Zabrzu.

więcej >>
Data dodania: 16 marca 2016

Wielkanocne śniadanie kojarzy się w całej Polsce z babami drożdżowymi, barankami z lukrem, czy pachnącymi szynkami i kiełbasami. Jednak dla mieszkańców województwa śląskiego Święta Wielkanocne to również liczne lokalne przysmaki.

więcej >>
Data dodania: 7 stycznia 2016

Stworzony przez Śląską Organizację Turystyczną Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” otrzymał główną nagrodę EDEN (European Destination of Excellence) w Międzynarodowym konkursie na Najlepszą Europejską Destynację Turystyczną.

więcej >>