Sezon letni w pełni: pachnące gruszki, aromatyczne truskawki i leśne jagody kuszą swoim smakiem i słodyczą, bo właśnie o tej porze roku smakują najlepiej. Większość z nich ląduje w kompotach, plackach i domowych przetworach. Warto jednak skosztowac ich w nieznanych aranżacjach. Szefowie kuchni na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki skomponowali wiele ciekawych deserów z owocami. Warto odwiedzić przynajmniej jedną z restauracji Szlaku, aby posmakować lata w nowej odsłonie. Zapraszamy!
Ciekawy deser z wykorzystaniem gruszki podaje Restauracja Dwór Bismarcka w Mysłowicach. Tamtejsze gruszki w zestawieniu z goracym sosem malinowym to prawdziwy hit.
Uwielbiany przez dzieci popularny podwieczorek - racuchy.
Na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki skosztujemy racuchów w kilku miejscach i wszędzie będą one wyglądały inaczej. W Karczmie Rogatej w Bielsku-Białej racuchy - jabłka smażone w cieście,
w Restauracji Zagłębie Smaku (Hotel Holiday Inn Dąbrowa Górnicza) w Dąbrowie Górniczej racuchy drożdżowe z jabłkiem i konfiturą owocową.
W Restauracji Liburnia możecie skosztować strudla z jabłkami, podanego z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. To deser mający swoje początki w kuchni austriackiej, która wywarła ogromny wpływ na kulinarnia Śląska Cieszyńskiego. Tradycyjny strudel doskonale uzupełniają współczesne dodatki - lody i bita śmietana. To wszystko sprawia, że obok tego specjału nie przechodzi się obojętnie.
I na koniec lody - ulubiony letni deser.
Koniecznie wybierzcie się do Karczmy Rogatej w Bielsku-Białej, aby spróbować lodów malinowych z domowej zagrody przyrządzonych według starych receptur.
Zasmakuj w letnich, owocowych deserach na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.