Zupa cebulowa w chlebie pieczonym w karczmie

Odsłuchaj tekst

Zupa cebulowa w chlebie pieczonym w karczmie.

Danie serwuje Karczma Rogata, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

 

Wideoksiążka Kucharska Śląskie Smaki:

Sprawdzone przepisy:

Rosół ugotować, jarzyny po ugotowaniu zmiksować, cebule pokroić w pół-krążki i obsmażyć na maśle na półmiękko, dodać sól do smaku; do wywaru wsypać zmiksowane jarzyny i cebulę. Można rozcieńczyć białym winem. Po nalaniu na talerze podawać z groszkiem ptysiowym i żółtym serem startym na drobnej tarce.
Ugotować wywar z włoszczyzny i mięsa, cebule ugotować osobno, rozdrobnić blenderem i doprawić do smaku. Rozmącić śmietanę z mąką i zabielić. Dodać do gotowej zupy grzanki. Można dodać groszek ptysiowy.
Cebulę oraz obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, dodajemy masło i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ugotowaną zupę miksujemy lub przecieramy przez sito. Następnie przyprawiamy do smaku. Do miseczki wkładamy starty żółty ser, zalewamy gorącą zupą, dodajemy natkę pietruszki lub listek lubczyku. Można podawać zupę z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Dla urozmaicenia można do gotowania cebuli i ziemniaków dodać szpinak, co wzbogaci wartość zupy.

 

Wyświetlenia:  75