Potrawy
Data dodania: 21 lipca 2014

Pierogi z grzybami


Składniki:

  • 400 g mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 50 g grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 40 g tłuszczu
  • sól, pieprz

 

Opis przygotowania:

Przygotować farsz:

grzyby namoczyć na 12 godzin w słodkim mleku. Następnie ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i drobno pokroić. Grzyby zesmażyć z posiekaną cebulą, doprawić solą i pieprzem.

Przygotować ciasto:

mąkę uformować w stożek z wgłębieniem pośrodku. Wlać do niego olej i wodę, powoli zarabiając. Kiedy powstanie spoista masa, wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto rozwałkować cienko, wycinać szklanką krążki, nakładać na nie farsz grzybowy. Krążki z farszem złożyć na pół i zlepić. Pierogi wrzucić na osoloną wodę i gotować. Po wypłynięciu na wierzch, gotować jeszcze 4 min. Po odcedzeniu wody, pierogi są gotowe do spożycia.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Ośrodek Wypoczynkowy „Rycerka” z Rycerki Dolnej podczas I Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2006 r. w Ogrodzieńcu. 


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji