Potrawy
Data dodania: 1 grudnia 2014

Ciasteczka Orzeszki


Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżka ciemnego kakao

Krem:

  • 100 g mielonych włoskich orzechów
  • 125 ml mleka
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 30 ml spirytusu

 

Opis przygotowania:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem, dodać cukier puder, kakao i wyrobić ręką na gładką masę. Pozostawić na około godzinę, a później małymi porcjami wylepiać natłuszczone foremki do „orzeszków”. Ustawić na blasze i piec ok.15 min. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w foremkach do przestygnięcia. Krem: mielone orzechy zalać gorącym mlekiem i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodać przestudzoną masę orzechową oraz spirytus, dobrze wymieszać.Tak przygotowaną masą napełniać połówki ciasteczek i składać po dwie razem. Ciasteczka można ozdobić polewą czekoladową wiórkami kokosowymi. Przechowywać w chłodnym miejscu. Najlepsze są po kilku dniach.

 

Są to popularne na Śląsku Cieszyńskim bożonarodzeniowe ciasteczka.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni mieszczańskiej ze zbiorów Sióstr Boromeuszek z Cieszyna

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji