Potrawy
Data dodania: 5 lutego 2016

Bułeczki z jagodami


Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 20 dag masła
  • 1 szkl. śmietanki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 dag drożdży
  • 2 szklanki jagód (owoców)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Opis przygotowania:

Ciasto drożdżowe robimy, by wyrosło odstawiamy

Małe placuszki zrobimy, do środka farszu włożymy

Bułkę z tego zrobimy, by wyrosła odstawiamy

Białkiem lekko smarujemy, na złoty kolor pieczemy

By jagody się trzymały, to ziemniaczanki dodamy

I w bułeczce kisielek mamy, z apetytem to zjadamy

 

Bułeczki można zrobić w czasie gotowania świątecznego czy niedzielnego obiadu i podać jako podwieczorek. Ciasto drożdżowe to podstawowe ciasto naszych mam i babć.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Kobiernic podczas VII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2012 r. w Chorzowie.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji