Szynka w cieście - "Murzin"

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 250 g margaryny
  • 3 jajka
  • 70 g drożdży
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 700 g szynki z kity, wędzonego boczku i białej kiełbasy
  • sól

 

Opis przygotowania:

Mąkę przesiać, dodać jajka, sól, mleko, roztarte drożdże i roztopioną margarynę. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ciasto. Rozłożyć na stolnicy, nałożyć wędzonkę, boczek i kiełbasę pokrojone w kawałki, zawinąć w rulon. Posmarować jajkiem i piec w brytfannie. Podawać z chrzanem lub ćwikłą.

 

Trudno dociec, dlaczego potrawa ta ma taką nazwę - może od ciemnego koloru ciasta, które wyrabiane było dawniej tylko z mąki pszennej z otrębami, nieczyszczonej, ręcznie mielonej na żarnach i przesiewanej na sitach.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni mieszczańskiej ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  984