Potrawy
Data dodania: 16 marca 2016

Zacierka na mleku


Składniki (na 4 porcje):

  • 100 g mąki
  • 1 jajko
  • 1,5 l mleka

 

Opis przygotowania:

Zagnieść ciasto z mąki, wody i jajka. Uformować małe, cienkie kluseczki lub zetrzeć ciasto na grubej tarce. Zagotować mleko. Do gotującego się mleka wsypywać kluski i mieszać. Doprawić do smaku solą lub cukrem.

 

Zacierka zagłębiowska najczęściej podawana jest w formie zupy mlecznej na śniadanie, ale również same zacierki, jako forma niewielkich kluseczek gotowanych w wodzie lub bezpośrednio w zupie warzywnej stanowią dodatek do dań obiadowych.

 

 

Potrawa tradycyjna obszaru Zagłębia Dąbrowskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji