Boczek świeży pieczony w piwie

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Boczek:

  • 1000 g boczku
  • sól
  • saletra
  • kilka ząbków czosnku
  • 2−3 łyżeczki majeranku
  • szczypta tymianku
  • 250 ml piwa

Zaprawa do sosu:

  • śmietana
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • sok z 1 cytryny

 

Opis przygotowania:

Świeży boczek natrzeć solą z saletrą i przyprawami (zmiażdżony czosnek i zioła). Boczek włożyć do naczynia żeliwnego lub ogniotrwałego, podlać piwem i dusić do miękkości. Miękki boczek wyjąć, sos zagęścić śmietaną i świeżym, startym chrzanem, dodać musztardę i cytrynę. Boczek podawać z sosem na gorąco lub na zimno z chrzanem.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni Beskidów i Śląska Cieszyńskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  637