Składniki (na 1 porcję):
Opis przygotowania:
Rolada:
Polędwicę wołową nadziewać pokrojonymi w paski: boczkiem, kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym. Zawinąć, przyprawić. Piec w brytfannie ok. 1 godziny.
Kluski:
Ziemniaki potłuc z dodatkiem mąki, jaj i masła. Uformować w formie kluski śląskiej i gotować we wrzątku 8 minut.
Modro kapusta:
Kapusta czerwona, młoda, zszatkować, ugotować, następnie dodać do niej pokrojoą w drobną kostkę świeżą cebulę i smażony boczek wędzony. Całość
przyprawić octem, solą, pieprzem i cukrem.
Podawać jednoporcjowo na płaskich talerzach, w konfiguracji: rolada polana sosem, 5 klusek śląskich i 2 łyżki modrej kapusty.
Potrawa została sporządzona przez Kuchnię Gminnego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Koszęcinie podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r.
w Koszęcinie.