Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 6
W 2 l wody ugotować wędzony boczek z dodatkiem włoszczyzny, aby powstał wywar (po ugotowaniu wyjąć z wywaru boczek i włoszczyznę). Grzybki namoczyć w wodzie i obgotować. Pokroić boczek, cebulę, kiełbasę i zasmażyć. Połączyć wywar z wędzonego boczku z podsmażonymi: cebulką, boczkiem i kiełbasą oraz podgotowanymi grzybami i wywarem z nich. Dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, 2 ząbki czosnku, dolać zakwas. Gotować ok. 20 min., dodać majeranek i natkę pietruszki.
Mięso pokroić na cienkie plastry, rozbić tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowane mięso posypać przyprawami, obtoczyć w mące, usmażyć na smalcu, przełożyć do rondla, podlać rosołem i dusić. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na smalcu. Fasolkę ugotować, następnie wystudzić. Ogórki pokroić w grubą kostkę. Ugotowane ziemniaki w skórkach skroić w plastry. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać wywar z fasolki, gotować do chwili aż sos zgęstnieje. Zasmażkę, ogórki i fasolę dodać do sosu z duszonego mięsa i doprawić do smaku. Danie podawać ułożone warstwowo.
Maślankę należy zagotować, zrobić zasmażkę z mąki i wody. Zasmażkę wlać do gotującej się maślanki, energicznie mieszając. Po zagotowaniu dodać śmietanę wymieszaną z żółtkiem. Przyprawić solą. Polywkę okrasić boczkiem przetopionym z cebulą. Ziemniaki ugotować oddzielnie i dodać do polywki.
Ugotować wywar z kości schabowych , dodając włoszczyznę oraz szczaw uprzednio zesmażony na maśle. Po ugotowaniu wyjąć kości i włoszczyznę. Wywar należy zaprawić śmietaną z dodatkiem mąki. Zupę podawać z ugotowanym na twardo i pokrojonym jajkiem.
Siemieniotka z kaszą jęczmienną: gotować nasiona konopi, odlewając wodę kilka razy, aby pozbyć się smaku goryczy. Kiedy nasiona konopi zaczną pękać należy je odcedzić i ucierać drewnianą pałką na sitku, przelewając wodą, aby uzyskać mleczko. Powstałe mleczko zagotować z wodą i główką cebuli. Wygotowaną cebulę wyjąć, a do mleczka dodać słodką śmietanę.
Gotować maślankę około 20 minut, odcedzić, aby oddzielić twaróg od serwatki, która stanowi podstawowy składnik zupy. Pokroić boczek i cebulę w kostkę, zrumienić na smalcu, następnie dodać przyprawy i zalać przegotowaną serwatką. Dodać bulion i śmietanę.