Wyszukiwarka
Liczba elementów: 3
Tradycyjna spożywanie na Śląsku pod koniec XIX i w XX wieku było w dużym stopniu podporządkowana pewnym regułom. Etnografowie prowadzący badania nad pożywieniem ludności Śląska zwykli wyróżniać następujące posiłki: codzienne, postne, świąteczne, obrzędowe i okolicznościowe. Potrawa pod nazwą hekele należy do potraw codziennych i postnych.
więcej >>
Dodaj do planera
Zwyczaje dożynkowe, występy zespołów folklorystycznych, Msza św. Dożynkowa. Całodzienne pokazy wypieku chleba w zabytkowym piecu, kiermasz wyrobów piekarskich i ciastkarskich. Kuchnia regionalna.
więcej >>
Dodaj do planera
Informacje dotyczące tradycji, pochodzenia oraz historii krupnioka śląskiego zebrano w Górnośląskim Muzeum w Bytomiu w dziale etnografii. Z archiwum badań terenowych przeprowadzonych w 1960 roku we wsi Dąbrówka Wielka i opracowanych przez Władysława Kwaśniewicza pochodzi następujący cytat dotyczący tego produktu: Później zaś popijają, między tym to przekąski majom i jak się pobawią, to tak koło 10-tej dostają kolację.
więcej >>
Dodaj do planera