Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 140
Comber jagnięcy w demi glace z smardzy z puree z ziemniaka, jagody kamczackiej i lawendy z młodą marchewką, szparagami i pomidorami koktajlowymi.
Żurek z wędzonymi żeberkami, ziemniakami i chlebem
Kwaśnica na jagnięcinie, grzyby pioppino, chrust ziemniaczany, żeberko wieprzowe
Rolada z jelenia, kluski śląskie, sos borowikowy, kapusta włoska
Żurek z maślanki
Udko z królika/sos śmietanowy/brokół/kopytka/marchewki
Żur pszczyński
Tatar wołowy
Kapuśnica to zupa śląskich górali sporządzana na wywarze z mięsa wieprzowego i soku z kiszonej kapusty. Kapuśnica była gotowana przy świniobiciu.
Żur śląski jest charakterystyczny dla całego regionu. Jest często przyrządzany w domach i restauracjach, ceniony za tradycyjny smak i aromat.
Żurek jurajski jest znany od ponad 120 lat. Był potrawą ubogiej ludności wiejskiej mieszkającej pod Częstochową. Codzienną potrawą był żur z ziemniakami, doprawiony suszonymi grzybami lepiej smakował, z czasem doszła do tego smażona cebula. Serwowany w porcelanowych dzbanuszkach.
Pierogi z dziczyzną/sos grzybowy