Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 140
Kapuśnica to zupa śląskich górali sporządzana na wywarze z mięsa wieprzowego i soku z kiszonej kapusty. Kapuśnica była gotowana przy świniobiciu.
Żur śląski jest charakterystyczny dla całego regionu. Jest często przyrządzany w domach i restauracjach, ceniony za tradycyjny smak i aromat.
Żurek jurajski jest znany od ponad 120 lat. Był potrawą ubogiej ludności wiejskiej mieszkającej pod Częstochową. Codzienną potrawą był żur z ziemniakami, doprawiony suszonymi grzybami lepiej smakował, z czasem doszła do tego smażona cebula. Serwowany w porcelanowych dzbanuszkach.
Żur śląski/puree ziemniaczane/chrzan/chipsy z boczku/jajo przepiórcze
Pierogi z dziczyzną/sos grzybowy
Sałatka z szyjkami rakowymi
Tatar siekany z polędwicy wołowej/grzyby marynowane/ogórek kiszony/cebula/żółtko/sól wędzona/masło/3 rodzaje musztardy/pajda
Rolada wołowa, kluski śląskie i modra kapusta
Żurek na zakwasie z maślanką
Żurek Mona / jajko wolno gotowane / pancetta / ziemniak
Golonko na ciapkapuście
Żur na swojskim zakwasie