Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 208
Pierogi z dziczyzną/sos grzybowy
Befsztyk tatarski Duranta - polędwica wołowa/ogórek kiszony/grzanka
Tradycyjna śląska rolada wołowa/kluski śląskie/modra kapusta.
Tatar wołowy z polędwicy, marynowane grzyby, ogórek kiszony, cebula, podwędzana sól i masło.
Potrawa została sporządzona przez uczniów Branżowej Szkoły I Stopnia Izby Rzemieślniczej z Rybnika podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.
Potrawa ta jest inspirowana tradycyjną śląską pastą śledziową, która często gościła na stołach w trakcie postu. W dwóch odsłonach, jako tradycyjne śledzie oraz w bardziej nowoczesnym wydaniu z wędzona rybą, pestkami dyni i majonezemziołowym.
Karminadle dawniej należały do dań, które przygotowywano od święta, dziś podaje się je raczej bez okazji. Robi się je z mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, ale do wieprzowiny dodaje się niekiedy mięso królicze.
Schab po szygarsku z kiełbasą z dziczyzny, biłbasa z dziczyzny, babka ziemniaczna, borowiki, sos cebulowy, puree z topinamburu, karmelizowana marchewka.
Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym, babeczki faszerowane sałatka jarzynową, sery nadziewane.
Żurek na zakwasie z maślanką
Żurek Mona / jajko wolno gotowane / pancetta / ziemniak
Tatar z polędwicy wołowej / dresing Worcester / żółtko confit / kapary