Suchmaschine
Anzahl der Teile: 6
Kapuśnica to zupa śląskich górali sporządzana na wywarze z mięsa wieprzowego i soku z kiszonej kapusty. Kapuśnica była gotowana przy świniobiciu.
Wisła
Muzeum Wiślańskiej Kuchni Regionalnej w Wiśle powstało z pasji do gotowania kobiet w rodzinie właścicieli Chaty Olimpijczyka Jasia i Helenki oraz z przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie w ich rodzinie. Muzeum jest przypomnieniem tradycji i upodobań kulinarnych rodziny właścicieli restauracji jak i górali zamieszkujących Wisłę i Śląsk Cieszyński od około 1800 – 1980. Zaprezentowane są tu i przede wszystkim możliwe do degustacji potrawy przyrządzane w tamtych czasach.
Mehr >>
Zum Planer hinzufügen
"Kołocz wiślański" - Kuchen mit Käse
Käsekuchen von Wisła
Obrać ziemniaki i zetrzeć tak jak na placki. Gotową trzycielinę zaparzyć w mleku, dodać gotowany ryż i upieczone wyrzostki. Wszystko doprawić solą, pieprzem, kminkiem, majerankiem. Wylać na blachę i piec przez około 2 godziny w temperaturze 180-200°C. Pod koniec posmarować śmietaną.
Wyrobić ciasto drożdżowe, zostawić do wyrośnięcia. Przełożyć je na blachę i ułożyć owoce. Podsypać cukrem i wcześniej przygotowaną posypką. Na koniec po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Zaparzyć herbatę z zielin, dodać sok i cukier.