Wyszukiwarka
Liczba elementów: 51
Dziedzictwo kulturowe
Katowice
Dział Etnologii Miasta mieści się w gmachu dawnej pralni, magla oraz łaźni, stanowiącym integralną część zabytkowego osiedla robotniczego Nikiszowiec w Katowicach. Na ekspozycjach zobaczyć można wnętrza typowego mieszkania górniczego na Nikiszowcu oraz prześledzić cykl prania, maglowania i suszenia stosowany 100 lat temu.
więcej >>
Dodaj do planera
Wydarzenia
Chorzów
Czy pamiętacie jeszcze jak dawniej ubijało się masło w maselnicy? Możecie sami zobaczyć podczas Dnia Rzemiosła w chorzowskim skansenie. Będzie prezentacja dawnych rzemiosł m.in.: garncarstwa, wikliniarstwa, tkactwa, snycerstwa, kowalstwa. Pokazy dawnych prac domowych m.in.: wspomnianego ubijania masła w maselnicy, prania na tarze, czy maglowania.
więcej >>
Dodaj do planera
Artykuł
Śląska Organizacja Turystyczna w ramach realizacji projektu Śląski System Informacji Turystycznej uruchomiła największy portal turystyczny województwa śląskiego www.slaskie.travel W portalu znalazła się nie tylko bogata baza noclegowa i gastronomiczna, ale również opisy i zdjęcia dla 1500 atrakcji turystycznych w 4 wersjach językowych, 250 wirtualnych wycieczek po regionie i obiektach turystycznych, propozycje tras turystycznych oraz kalendarium wydarzeń. Portal w bardzo atrakcyjny sposób przedstawia potencjał turystyczny regionu, propozycje spędzenia wolnego czasu.
Statyczna treść
Współcześni badacze wykazują trudności w wyznaczaniu dawnych i obecnych granic Śląska, które w ciągu dziejów uległy wielu zmianom. Inaczej określa się granice fizyczno-geograficzne, a inaczej historyczne czy etniczne. Jako kraina historyczno-etnograficzna Śląsk zajmuje południowo-zachodnią część obszaru Polski, w dorzeczu górnej i środkowej Odry oraz częściowo w dorzeczu górnej Wisły. Górny Śląsk leży w obrębie dwóch polskich województw: śląskiego i opolskiego oraz w obrębie czeskiego kraju morawsko-śląskiego i kraju ołomunieckiego.
więcej >>
Dodaj do planera
Potrawy
Drożdże z cukrem rozcieramy I do mąki je wlewamy. Jeszcze jajka, tłuszcz, śmietana, Ma do tego być dodana.
Gastronomia
Tychy
W ciepłym i eleganckim wystroju oferujemy Państwu wyśmienitą kuchnię z tradycyjnymi i wyszukanymi potrawami, zawsze smacznymi i profesjonalnie podanymi.
więcej >>
Dodaj do planera
Gastronomia
Katowice
Restauracja położona w dzielnicy Katowice-Kostuchna serwuje dania kuchni śląskiej.
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Promocja produktu turystycznego, produktów tradycyjnych, w konkursie kulinarnym uczestniczą profesjonaliści i amatorzy. Po każdym festiwalu wydawana jest broszura z przepisami.
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Strudel to cienkie, zawijane ciasto z owocami, głównie jabłkami, które podawane jest jako deser, na gorąco lub zimno. Jest tradycyjnym ciastem pojawiającym się na stole wigilijnym Podbeskidzia. W publikacji pt. „Potrawy regionalne Wisły i Śląska Cieszyńskiego” pod redakcją Marii Maciejczek-Madej czytamy: „Elementy tradycji dawnej kuchni domowej w naszym regionie w różnym stopniu przetrwały do czasów obecnych (…) Niektóre potrawy są w dalszym ciągu podawane na stół wigilijny czy wielkanocny, inne zaś podkreślają rangę różnych uroczystości (…) na wielkie uroczystości z białej pszennej mąki pieczono buchty, babki, strucle, zawijoki, „kołocze”, „krepliki”, baranki, strudle”.
więcej >>
Dodaj do planera
Wydarzenia
Chorzów
Święto Lasu to wydarzenie o charakterze rodzinnego pikniku i spotkania z tradycją. Już 10 lipca (w niedzielę) na Polach Marsowych Wojewódzkiego Parku Kultury i Wypoczynku w Chorzowie odbędzie się jego trzecia edycja.
więcej >>
Dodaj do planera
Aktualności
Właśnie ruszyła tegoroczna edycja konkursu internautów na Najlepszy Produkt Turystyczny organizowana przez Polską Organizację Turystyczną we współpracy z serwisem Allegro. Zeszłorocznym hitem okazał się Szlak Orlich Gniazd, który zwyciężając zdobył blisko 1/4 wszystkich głosów internautów.