Wyszukiwarka
Liczba elementów: 259
Artykuł
Kuchnia latem ożywa. Bawmy się zapachami i smakami, kolorami i fakturą. Naprawdę nie potrzeba dużo, aby powstało wartościowe danie i w dodatku tanim kosztem.
Potrawy
Sporządzane z ziemniaków krojonych w plastry, duszonych w specjalnym żeliwnym garnku nad ogniskiem, przykryte liściem kapusty. To tradycyjna lokalna potrawa pochodząca z Jury Krakowsko-Częstochowskiej.
Statyczna treść
Zestaw pysznych produktów z zagrody. Kozie sery na słono i słodko.
więcej >>
Dodaj do planera
Aktualności
Za nami 15 Festiwal Śląskie Smaki! W tym roku wydarzenie odbyło się na dziedzińcu Zamku Piastowskiego w Raciborzu. W konkursie kulinarnym wzięło udział 28 drużyn. Remigiusz Rączka – przewodniczący konkursowego Jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.
Statyczna treść
W tym roku wydarzenie odbyło się na dziedzińcu Zamku Piastowskiego w Raciborzu. W konkursie kulinarnym wzięło udział 18 drużyn.
więcej >>
Dodaj do planera
Aktualności
W tym roku uczestnicy festiwalu powalczą o Złotą, Srebrną lub Brązową Zopaskę (fartuch), w jednej z trzech kategorii: • potrawa regionalna, • produkt lokalny, • potrawa/produkt inspirowany tradycją.
Statyczna treść
W tym roku uczestnicy festiwalu powalczą o Złotą, Srebrną lub Brązową Zopaskę (fartuch), w jednej z trzech kategorii: • potrawa regionalna, • produkt lokalny, • potrawa/produkt inspirowany tradycją.
więcej >>
Dodaj do planera
Aktualności
Jak co roku w czerwcu czeka nas niezwykłe wydarzenie kulinarne – Festiwal „Śląskie Smaki”! Tegoroczna, jubileuszowa 15 edycja odbędzie się 13 czerwca (niedziela) na pięknym dziedzińcu Zamku Piastowskiego w Raciborzu.
Aktualności
Z początkiem wiosny pojawiają się pierwsze młode warzywa zwane nowalijkami. Są to takie warzywa jak: pomidory, ogórki, rzeżucha, cebula dymka, rzodkiewka, sałata, młode marchewki, szczypiorek oraz nać pietruszki.
Artykuł
Z początkiem wiosny pojawiają się pierwsze młode warzywa zwane nowalijkami. Są to takie warzywa jak: pomidory, ogórki, rzeżucha, cebula dymka, rzodkiewka, sałata, młode marchewki, szczypiorek oraz nać pietruszki.
Przewodnik
Warta to trzecia pod względem długości rzeka w Polsce, a jej źródła znajdują się w dzielnicy Zawiercia, Kromołowie, zaś ujście do Odry - w miejscowości Kostrzyń. Górny odcinek rzeki jest bardzo malowniczy i warto go poznać, spływając kajakiem z Częstochowy do dowolnego punktu w dolnym biegu. Szczególnie interesująco prezentuje się Przełom Mirowski, gdzie Warta przebija się przez wapienne skały Jury Krakowsko-Częstochowskiej. W 2020 roku na odcinku od Częstochowy, aż do granicy województwa śląskiego został wytyczony i oznakowany szlak kajakowy (ok. 42 km). Wzdłuż biegu rzeki pojawiły się ostrzeżenia o niebezpieczeństwach na rzece, informacje o przenoskach, miejscach przystankowych oraz atrakcjach turystycznych.
więcej >>
Dodaj do planera
Przewodnik
Zdaniem wielu kajakarzy Liswarta znajduje się w gronie najciekawszych turystycznie rzek w środkowej Polsce. Rzeka płynie naturalną doliną, wijąc się wśród łąk i sosnowych lasów. Liswarta liczy około 93 km długości, natomiast do spływu nadaje się odcinek mniej więcej 42-kilometrowy w dolnym biegu rzeki. Kajaki można zwodować w Starokrzepicach i stąd płynąć w dół rzeki przez Danków, Zawady w gminie Popów, aż do jej ujścia do Warty, we wsi Kule. Spływ można kontynuować dalej rzeką Wartą, przez Wąsosz Górny w kierunku Działoszyna. Spławny odcinek Liswarty - od Starokrzepic do ujścia rzeki do Warty, został oznakowany w 2020 r. Na rzece zostały zaznaczone miejsca niebezpieczne, miejsca przenosek, a także opisane atrakcje turystyczne przy szlaku kajakowym. Oznakowano także Wartę na odcinku od miejscowości Kule (ujście Liswarty), aż do Działoszyna, którym można kontynuować spływ kajakowy rozpoczęty na Liswarcie.
więcej >>
Dodaj do planera