Wyszukiwarka
Liczba elementów: 313
Statyczna treść
Zdając sobie sprawę z ogromnej popularności kuchni śląskiej, jej rozpoznawalności, a przede wszystkim jej ogromnej różnorodności Śląska Organizacja Turystyczna postanowiła organizować coroczne święto kuchni regionalnej. Festiwal „Śląskie Smaki” jest organizowany za każdym razem w innej części województwa, co dalej możliwość poznania lokalnych przysmaków i tym samym dbałości o dziedzictwo kulinarne i kulturowe regionu.
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Zdając sobie sprawę z ogromnej popularności kuchni śląskiej, jej rozpoznawalności, a przede wszystkim jej niezwykłej różnorodności Śląska Organizacja Turystyczna postanowiła organizować coroczne święto kuchni regionalnej. Wypromowanie regionalnych potraw miało stać się motywem zachęcającym turystów do odwiedzenia województwa śląskiego.
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Od kilku lat Śląska Organizacja Turystyczna z zaciekawieniem śledzi trendy związane z kulinariami. Organizując kolejne edycje Festiwalu „Śląskie Smaki” zauważyć można nie tylko wzrost zainteresowania lokalnymi smakami, a nawet masową modę na kulinaria potęgowaną m. in. programami telewizyjnymi.
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Działania promocyjne Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki.
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Szlak Kulinarny Śląskie Smaki powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w 2012 roku. Jest jednym z pierwszych szlaków kulinarnych w Polsce. Na Szlaku znajdują się restauracje i lokale gastronomiczne serwujące tradycyjne dania regionalne. Członkiem Szlaku może być tylko ten, kto uzyskał certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość dań i ich regionalną autentyczność.
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Już na początku XII stulecia mieszczanie w Raciborzu posiadali przywilej warzenia piwa, a piwowarstwo było najważniejszym źródłem dochodów. Piwo, oprócz źródła dochodu, było również powszechnym napojem ludzi, bez względu na klasę społeczną. Wówczas nie warzono piwa przez cały rok, tylko od jesieni do wiosny. W ciepłej porze, od czerwca do września, słód dawał kwaśną brzeczkę, poza tym latem trudno było dłużej przechowywać piwo. Najlepszy słód powstawał wiosną i jesienią, a najlepsze piwa produkowano w marcu.
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Opis i regulamin konkursu "Poznaj Śląskie Smaki – podróżuj po Szlaku Kulinarnym”
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Kalendarium Szlaku
więcej >>
Dodaj do planera
Aktualności
Borowiki, kurki czy prawdziwki? Dla wielu amatorów grzybobrania to cenne skarby. Aktywny wypoczynek w formie spaceru z koszem pełnym smakowitych grzybków to ogromna przyjemność. Jednak nie każdy ma na to czas i zapał do wstawania o świcie. Dlatego warto rozejrzeć się za inną opcją jaką są fantastyczne potrawy z grzybami w województwie śląskim.
Artykuł
Borowiki, kurki czy prawdziwki? Dla wielu amatorów grzybobrania to cenne skarby. Aktywny wypoczynek w formie spaceru z koszem pełnym smakowitych grzybków to ogromna przyjemność. Jednak nie każdy ma na to czas i zapał do wstawania o świcie. Dlatego warto rozejrzeć się za inną opcją jaką są fantastyczne potrawy z grzybami w województwie śląskim.
Artykuł
Wielkimi krokami zbliża się największe kulinarne święto śląskiego. Festiwal Śląskie Smaki odbędzie się 6 czerwca w Wiśle. Już dziś zapraszamy! Będzie naprawdę smacznie!
Artykuł
Na X Festiwalu "Śląskie Smaki", który odbył się 6 czerwca w Wiśle oficjalnie powitano na Szlaku Kulinarnym "Śląskie Smaki" dwa nowe lokale: Restaurację Enklawa w Tychach i Restaurację Hotelu Spa Laskowo*** w Jankowicach k/Kuźni Raciborskiej. Obie restauracje pomyslnie przeszły proces certyfikacyjny i dołączyły do grona 29 lokali w całym województwie.