Wyszukiwarka
Liczba elementów: 3
Żeberka słodko-ostre z pieczonymi ziemniakami i kapustą zasmażaną
Żurawinę gotować w śliwowicy do odparowania alkoholu, dodać kaszę, odrobinę wody i gotować. Gdy kasza zmięknie dodać bundz. Z mąki, masła, cukru i orzecha wyrobić ciasto i piec 12 min. w 170oC na upieczone i połamane ciasto nałożyć kaszę i posypać ostrężynami.
Comber marynujemy przez 12 godzin (inna część sarniny przez 1-2 dni). Szpikujemy boczkiem, przyprawiamy ziołami i smażymy na sklarowanym maśle z każdej strony, podlewamy czerwonym winem i krótko dusimy. Czarne kluski przygotowujemy z gotowanych ziemniaków i kilku startych surowych ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej (1/4 objętości ziemniaków) i jaja. Formujemy kluski z dziurką i gotujemy w dużej ilości osolonej wrzącej wody.