Wyszukiwarka
Liczba elementów: 2903
Szpajza cytrynowa / rabarbar / sorbet truskawkowy / kruszonka wg receptury Restauracji Cysterskiej z Rud.
Królik w sosie musztardowym / roladka z combrem i żymlokiem w boczku / ciapkapusta / pasternak / skorzonera wg receptury Restauracji Cysterskiej z Rud.
Żur na wędzonym króliku /kiełbasa z królika / boczek wędzony / sztamfkartofle / maślanka wg receptury Restauracji Cysterskiej z Rud.
Ruszyła 19. edycja na konkursu na Najlepszy Produkt Turystyczny Certyfikat Polskiej Organizacji Turystycznej. Śląska Organizacja Turystyczna rozpoczęła przyjmowanie wniosków w etapie regionalnym konkursu.
Sauerbraten z dzika wg receptury restauracji Leśna Perła.
Kartoflanka podawana z chipsem z krupnioka wg receptury restauracji Leśna Perła z Rudzińca.
Tatar z polędwicy daniela z żelem z żółtek jaj kur zielononóżek i ogórkiem kiszonym wg przepisu Omy Gryjty
Kita świńska to element kulinarny mięsa wieprzowego z udźca zwany szynką. Najczęściej wykorzystywany był do wędzenia celem dłuższego przechowywania.
Pierś z kaczki z puree marchewkowym i carpaccio z buraka 24 godziny wcześniej zamarynować piersi z kaczki. Następnie spakować próżniowo i gotować sous vide w temperaturze 55oC przez 2 godziny. Następnie na mocno rozgrzaną patelnie grillową umieścić piersi skórą do dołu i smażyć, aż nabierze złotego koloru. Gotową kaczkę zostawiamy chwilą na talerzu, aby odpoczęła.
Bioło polywka to zupa prosta, szybka w wykonaniu, sporządzona na "wędzonce" czyli wędzonych żeberkach, boczku, głowiźnie, golonku, zabielana mlekiem lub śmietaną.
Krem z oberiby na żurze z dodatkiem jabłka Obróbka wstępna surowców. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, a następnie dodać czosnek. Smażyć do momentu, aż cebulka nabierze złotego koloru. Kalarepę i jabłko pokroić na drobną kostkę i dorzucić do warzyw, chwilką podsmażyć. Obrane ziemniaki rozdrobnić na kostkę i dodać do reszty składników. Do warzyw wlać bulion i gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Potrawę można przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem. Pod koniec dodać zakwas i doprawić do smaku. W międzyczasie sporządzić chips z kindziuka.
Jabłko faszerowane mięsem i kaszą Przeprowadzić obróbkę wstępną kaszy, którą następnie należy ugotować w osolonej wodzie na sypko. Przeprowadzić obróbkę wstępną cebuli i czosnku. Cebule pokroić na drobną kostkę, połowę czosnku pokroić w drobną kostkę, a pozostałą część w cieniutkie plasterki. Pokrojoną cebulę oraz czosnek Pokrojony w kostkę zeszklić na oleju. Do zeszklonej cebuli dodać mięso i smażyć do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką, a następnie mięso połączyć z kaszą.