Utworzony przez:  Agnieszka ŚOT
Data dodania:  2020-10-23

         Szlak Kulinarny Śląskie Smaki powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w 2012 roku. Jest jednym z pierwszych szlaków kulinarnych w Polsce.

      Na Szlaku znajdują się restauracje i lokale gastronomiczne serwujące tradycyjne dania regionalne. Członkiem Szlaku może być tylko ten, kto uzyskał certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość dań i ich regionalną autentyczność.

       Kuchnia śląska jest jedną z najlepiej rozpoznawalnych kuchni regionalnych w Polsce. Każdy wie, że rolada z kluskami i modrą kapustą, to danie wywodzące się ze Śląska, tak jak Szampan z francuskiego regionu Champagne. W menu restauracji Szlaku znajdziemy jednak i specjały kuchni beskidzkiej, jurajskiej, czy zagłębiowskiej. Zalewajka, beskidzkie placki z blachy ze szpyrkami (skwarkami), czy serula (rodzaj żuru na maślance), to tylko niektóre z ponad 100 dań regionalnych jakie serwują restauracje Szlaku.

       Każdą z restauracji rozpoznacie już od samego wejścia. Na drzwiach, znajduje się bowiem oznaczenie „Śląskie Smaki”, na ścianie certyfikat, a w menu specjalna wkładka z daniami regionalnymi.

        Szlak Kulinarny Śląskie Smaki to laureat Certyfikatu Polskiej Organizacji Turystycznej dla Najlepszego Produktu Turystycznego 2013 roku. Szlak otrzymał także nagrodę Komisji Europejskiej w Międzynarodowym Konkursie EDEN na Najlepszą Europejską Destynację Turystyczną 2015.

         Marka "Śląskie Smaki" oraz "Festiwal Śląskie Smaki www.slaskiesmaki.pl" są zastrzeżonymi znakami towarowym zgłoszonymi w Urzędzie Patentowym Rzeczpospolitej Polskiej.

wodzionka

rolada

ciastko

Twoja ocena:
Ocena: 2.5 (Oddano 4 głosy)
Wyświetlenia:  2047