Historia Festiwalu "Śląskie Smaki"
Data dodania: 23 października 2013
Agnieszka Łach ŚOT

Historia Festiwalu "Śląskie Smaki"


      Zdając sobie sprawę z ogromnej popularności kuchni śląskiej, jej rozpoznawalności, a przede wszystkim jej niezwykłej różnorodności Śląska Organizacja Turystyczna postanowiła organizować coroczne święto kuchni regionalnej. Wypromowanie regionalnych potraw miało stać się motywem zachęcającym turystów do odwiedzenia województwa śląskiego. Taka forma promocji kuchni regionalnej zapewnia dbałość o dziedzictwo kulinarne i kulturowe regionu. Festiwal „Śląskie Smaki” jest organizowany za każdym razem w innej części województwa, co daje możliwość poznania lokalnych przysmaków. Każdemu festiwalowi towarzyszy konkurs kulinarny, w którym uczestnicy, podzieleni na kategorie, ubiegają się o tytuł Eksperta Śląskich Smaków i statuetkę złotego, srebrnego lub brązowego durszlaka. 

 

      Znawcy kuchni podkreślają, że potrawy przygotowywane przez Koła Gospodyń Wiejskich są przykładem prawdziwie tradycyjnej, często już zapominanej kuchni. Nagrodzone restauracje chętnie zawieszają w swoich lokalach otrzymane dyplomy, a zwycięskie dania często pojawiają się w ich menu. Ogromną radością napawa również zmierzenie się z przygotowywaniem tradycyjnych regionalnych potraw przez adeptów szkół gastronomicznych. Za każdym razem imprezie towarzyszą liczne pokazy, występy kabaretów, warsztaty dla dzieci, a całość wieńczy koncert Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny. Festiwal cieszy się ogromną popularnością i jest największą imprezą kulinarną w regionie.

 

-------------------------------------------------------------

 

Pierwsze dwie imprezy pod nazwą „Festiwalu Kuchni Śląskiej” odbyły się w Ogrodzieńcu w 2006 roku oraz w Cieszynie w 2007 roku.

 

        W scenerii Zamku Ogrodzienieckiego w 2006 roku pierwsze miejsce w kategorii amatorów zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Ornontowic za ciaper kapustę z żeberkami i kopę. Pierwsze miejsce wśród profesjonalistów zajął Ośrodek Wypoczynkowy "Rycerka" z Tychów za żur, pierogi z grzybami i kapustę z grochem. 

 

-------------------------------------------------------------

 

         Na cieszyńskim rynku w 2007 roku serca jury podbił chachor szałot, kotlet i kompot z bani w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich w Ornontowicach i polewka piwna z twarogiem i gołąb duszony oraz majoneziki rybne na sałatce jarzynowej przygotowane przez Karczmę pod lotniskiem z Bielska-Białej.

 

 

Festiwal w 2007 r. otrzymał Certyfikat Polskiej Organizacji Turystycznej na Najlepszy Produkt Turystyczny roku. Organizowany rokrocznie plebiscyt wyłania produkty odznaczające się wyjątkową atrakcyjnością turystyczną. 

 -------------------------------------------------------------

 

Od 2008 roku- impreza odbywa się pod nazwą Festiwalu „Śląskie Smaki”; zyskała również nowe logo.



     III Festiwal „Śląskie Smaki” odbył się na rynku w Raciborzu w 2008 roku. Ponownie Koło Gospodyń Wiejskich z Ornontowic zyskało tytuł Eksperta Śląskich Smaków i statuetkę złotego durszlaka. Tym razem Panie przygotowały szpajzę wiśniową, rosół z perliczki z makaronem oraz perliczkę duszoną z pasztecikami, kalarepą, kalafiorem i sałatą. W kategorii profesjonalistów na zdecydowane prowadzenie wysunął się Zespół Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego, którego uczniowie przygotowali pasztet z królika z sosem śliwkowym i żurawiną, żurek z królika z ziemniakami oraz pieczone gołębie z boczkiem z czarnymi kluskami i modrą kapustą. 

 

------------------------------------------------------------


     Kolejny, IV Festiwal „Śląskie Smaki” odbył się w parku zamkowym w Pszczynie w 2009 i przyciągnął prawdziwe tłumy. Tym razem zwyciężyły rogaliki "Niebo w gębie", kwaśnicorka na wędzonce oraz kaczka nadziewaczka, szaro-biała klucha i modro kapucha w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich z Kobiernic. Złoty durszlak w kategorii profesjonalistów powędrował do Kilerów Dwóch z Mysłowic za hekele na tostach chleba razowego, agrest w maclu na mioduli, płucka na kwaśno oraz golonko z kapustą kiszoną i śląskim szałotem. W jury zasiadała m.in. Pani Lidia Szary, przedstawcielka Koła Gospodyń Wiejskich z Ornontowic, trzykrotnego zwycięzcy Festiwalu.

 

 ------------------------------------------------------------

 

      V Festiwal „Śląskie Smaki” odbył się w 2010 roku w pobliżu Stawu Amerykan, w Złotym Potoku. Zwyciężyła natomiast drużyna z drugiego końca regionu: Team rodzinny z Czarkowa za placki ziemniaczane z gulaszem z sarny, rosół z pierogami z czarnej kaczki oraz przepiórki w sosie własnym z różyczkami puree i szparagami w sosie śmietanowym. Wśród profesjonalistów ponownie prym wiodło Kilerów Dwóch z Hotelu Qubus z Katowic z wędzoną piersią z gęsi z sałatką śląską, deserem z rabarbaru, zupą- duet kremowy z dyni i pokrzyw oraz udkiem kaczki z kluskami tartymi i kwaśnymi jabłkami.

 

--------------------------------------------------------------

 

W 2011 roku powstała Strategia marketingowa „Śląskich Smaków” oraz nowe logo Festiwalu.

     Swój debiut miało podczas VI Festiwalu „Śląskie Smaki” w 2011 roku, który odbył się w Parku Chopina w Gliwicach. Tym razem uznanie jury zyskało Koło Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej za polędwiczkę z suma z Jeziora Goczałkowickiego wędzonego w sosie musztardowo-miodowym z pieczonym chlebem tostowym, rosół z kaczki ze swojskim grubo krojonym makaronem i kluseczkami z wątróbki oraz udka z kaczki z fusiastymi kluskami i burakami z chrzanem. Wśród profesjonalistów ponownie triumfowała szkoła gastronomiczna- tym razem Zasadnicza Szkoła Zawodowa z Żarek za sernik z sosem z żurawiny, zupę cebulową po śląsku oraz kaczkę z jabłkami i żurawiną, pęczakiem prażonym i modrą kapustą.


 

--------------------------------------------------------------


      W 2012 roku w Parku Śląskim w Chorzowie, podczas VII Festiwalu „Śląskie Smaki” uczestnicy konkursu kulinarnego zostali po raz pierwszy podzieleni na trzy kategorie: amatorów, uczniów szkół gastronomicznych oraz profesjonalistów.

Pierwsze miejsca i statuetki złotych durszlaków zdobyli:

  • W kategorii amatorów - Team rodzinny z Czarkowa (Schab wędzony, pasztetowa, salceson i chleb, Rosół z bażanta i wołowiny z makaronem z jajami przepiórczymi i klopsiki z bażanta i wołowiny, Rolada mięsna z jelenia, śląskie kluski białe i ciemne, kapusta biała i czerwona po śląsku i kompot z dyni)
  • W kategorii szkół gastronomicznych - Zespół Szkół Gastronomicznych z Katowic (Śledziowe trio, Zupa z dyni, Golonka confit podana na panczkraucie z sosem piwnym)
  • W kategorii profesjonalistów - Restauracji „EM” z Koziegłów (Ciasto marchewkowe, Kurzina, czyli zupę z pokrzyw, Rolada z udka króliczego z sosem, cimorajdą i buraczkami)

 

--------------------------------------------------------------

 

     Tysiące osób przybyło w 2013 roku na Plac Ratuszowy w Bielsku-Białej podczas VIII Festiwalu "Śląskie Smaki".

Pierwsze miejsca i statuetki złotych durszlaków zdobyli:

  • W kategorii amatorów - Team rodzinny z Czarkowa (Wulkan z sałatką jarzynową, Zupa z grzybów leśnych, Kotlet schabowy z kością z młodą kapustą i młodymi ziemniakami)
  • W kategorii szkół gastronomicznych - Dziewczyny z gastronoma z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej (Wuszt, jakiego nigdzie nie ma z czerwonym sosem, Zupa na beztydniu, Niedzielne żeberka z kartoflami na bogato z babcinego piekaroka z burakami)
  • W kategorii profesjonalistów - Restauracja „Stara Piekarnia” z Pszczyny (Przetwory z książęcej spiżarni: smalczyk z gęsi z jabłkiem i cebulką w towarzystwie ogórka małosolnego, pasztet z gesi z confie gruszkowo-wiśniowo-śliwkowym i wędzona w dymie olchowym pierś z gęsi z marynowaną opieńką, Chłodnik z botwniki z jajkiem przepiórczym, Grasica cielęca z prawdziwkami i szalotką podana z plackami z gruszki z sosem z czarnej porzeczki i pigwy)

 

-------------------------------------------------------------

 

      IX Festiwal "Ślaskie Smaki" odbył się w Zawierciu w 2014 roku. Prawdziwe tłumy odwiedziły skwer pod Miejskim Ośrodkiem Kultury. Tym razem było również niezwykle smacznie.

Pierwsze miejsca i statuetki złotych durszlaków zdobyli:

  • W kategorii amatorów - Kostkowianki (Jaglak po jurajsku, Zupa krem z pieczonego selera w asyście chrupiącego boczku, Kotleciki jagnięce na ziemniakach w łospie w towarzystwie musu rabarbarowego i duszonej pokrzywy)
  • W kategorii szkół gastronomicznych - Szkoła gastronomiczna z Bielska- Białej (Grillowana cukinia faszerowana kolorowymi warzywami w asyście ziemniaczanych chipsów, Aksamitny sernik z korzennym aromatem, polany białą czekoladą, Polędwiczka wieprzowa w cieście drożdżowym, faszerowana pieczarkami i śliwkami w sosie, z dodatkiem kolorowego puree i z musem pietruszkowym w otoczce buraczka)
  • W kategorii profesjonalistów - Restauracja Kapias (Marynowany w pokrzywach polski rozbef pieczony z dodatkiem soli lawendowej, Kwiaty cukinii nadziewane wiejskim serem podane z nalewą, zupą z korzenia pietruszki z dodatkiem oliwy z dyni, szczawikiem zajęczym, kwiatem kocimiętki, Gęś goczałkowicka gotowana w tłuszczu z pęczakiem, nasionami słonecznika i sałatką kwiatową skropiona syropem z mniszka lekarskiego)

 

-------------------------------------------------------------

 

     Jubileuszowy X Festiwal "Śląskie Smaki" odbył się w Wiśle 6 VI 2015 roku, na Placu Hoffa. W niezwykle upalną sobotę o podniebienia zgromadzonych gości dbali nie tylko uczestnicy konkursu kulinarnego, ale też lokale Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki, które serwowaly swojskie dania, w tym i te serwowane w ramach polecanego przez Śląską Organizację Turystyczną menu Śląskie Smaki. Pełen wrażeń dzień zakończyła barwna bitwa smaków, którą stoczył Remigiusz Rączka (gotował śląski kapuśniak) i Helena Legierska z Wisły (przygotowywała góralską kapuśnicę).

Pierwsze miejsca i statuetki złotych durszlaków zdobyli:

  • W kategorii amatorów - Ośrodek Karina z Wisły (Kołocz wiślański z łowocami i herbatą z rozmajytymi zielinami, Bryndzula z ziemniokami, Żebroczka wiślańska)
  • W kategorii szkół gastronomicznych - Paula i Dima z Zespołu Szkół Handlowych i Gastronomicznych w Bielsku-Białej (Krem z botwinkim, Rostbef z modrą kapustą i kluskami, Szpajza z siana)
  • W kategorii profesjonalistów - Restauracja Hotelu Spa Laskowo w Jankowicach k. Rud (Wędzona słonina podana z pieczywem z palonym sianem, Żurek śląski na maślance, Przepiórka z młodymi ziemniakami)

 

-------------------------------------------------------------

 

     XI Festiwal Śląskie Smaki odbył się 4 czerwca 2016 roku na Rynku w Katowicach. Właśnie wtedy na katowickim rynku poszukiwaliśmy Ekspertów Śląskich Smaków. W konkursowych zmaganiach udział wzięły 23 drużyny – amatorzy, profesjonalni kucharze i uczniowie szkół gastronomicznych. Jurorzy mieli naprawdę trudny wybór. Bo jak porównać comber z królika z popcornem z kaszy? Albo śledzia w pianie z maślanki z oscypkiem z rabarbarem, maliną i słoniną? Smaków było wiele, ich aromat unosił się nie tylko nad rynkiem, przyciągając tłumy katowiczan. Jednak konkurs kulinarny to nie jedyna atrakcja XI Festiwalu Śląskie Smaki. Setki katowiczan przyglądały się Bitwie Smaków, w której Remigiusz Rączka i Marcin Czubak mierzyli się na dania przygotowane z tradycyjnego śląskiego krupnioka. Jeszcze większą publiczność zgromadził Zespół Pieśni i Tańca im. Stanisława Hadyny.

Pierwsze miejsca i statuetki złotych durszlaków zdobyli:

  • W kategorii amatorów - Beskidzka Rodzina z Bielska-Białej (Parzybroda z Gronia – gronica na kwaśno z fasolą i ziemniakami, Pierogowy mix w okrasie: pierogi z jagnięciną, bryndzą i szczawiem, Placek z rabarbarem podany z sosem z cukru palonego ze śmietanką)
  • W kategorii szkół gastronomicznych - Zespół Szkół Gastronomicznych im. Wł. Morcinka w Katowicach (Śledź w pianie z maślanki z marynowanymi warzywami, chrupiącym chipsem z chleba razowego i sosem musztardowym z miętą, Krem z chrzanu z prażonymi orzechami, jajkiem przepiórczym i oliwą koperkową, Golonka z paloną kaszą gryczaną, karmelizowaną cebulą, brukselką, mini marchewką, żelem z buraka, chipsem z korzenia pietruszki i redukowanym sosem demi glace)
  • W kategorii profesjonalistów - Restauracja Kameralna, Hotel Piaskowy z Pszczyny (Krem z bani i papryki/wędzony pstrąg/dymka/pomidor, Sztygar/kluseczki/burak/krupniok/marchew z groszkiem, Szpajza cytrynowa i czekoladowa/porzeczki confit/owoce jagodowe/posypka)

 

---------------------------------------------------------------

 

     XII Festiwal "Śląskie Smaki" odbył się 11 czerwca 2017 roku w Koszęcinie. Kolejna edycja największej imprezy kulinarnej w regionie cieszyła się szczególnym zainteresowaniem. Do siedziby Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny, współorganizatora Festiwalu, przyjechało blisko 5 tysięcy osób!

W konkursie wystartowały dwadzieścia dwie drużyny: 9 drużyn amatorów, 8 drużyn profesjonalistów i 5 szkół gastronomicznych. Jedni inspirowali się miejscem Festiwalu i przygotowali potrawy z grzybów, inni szli w nowoczesną formę jak Qubus Hotel Bielsko-Biała, a jeszcze inni jak Koło Gospodyń Wiejskich w Wygodzie czerpali z natury w pełnym tego słowa znaczeniu. Panie przygotowały bowiem ciasto akacjowe. Emocje towarzyszyły jednak nie tylko uczestnikom konkursu kulinarnego. Remigiusz Rączka i Sebastian Humski podczas Bitwy Smaków o przewrotnym tytule: Kurka kontra gąska, przygotowali dania z grzybów, które zachwyciły publiczność tak bardzo, że ta ogłosiła remis. Całemu wydarzeniu towarzyszyła doskonała oprawa muzyczna przygotowana specjalnie dla Śląskich Smaków przez artystów Zespołu "Śląsk", pojawił się też zespół Kola & Jula i Kabaret Rak. Zakończeniem Festiwalu był jak co roku występ galowy Zespołu "Śląsk". Nie zabrakło także lokalnych producentów żywności i atrakcji dla dzieci. Z pewnością nikt kto pojawił się w Koszęcinie nie jest zawiedziony. Ani głodny!

Pierwsze miejsca i statuetki złotych durszlaków zdobyli:

  • W kategorii amatorów - Koło Gospodyń Wiejskich w Wygodzie (Racuchy z jabłkami i cukrem pudrem, Zalewajka na wędzonce, Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami leśnymi)
  • W kategorii szkół gastronomicznych - Kacper i Wiktoria ZSE im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim (Gołąbek z kaszą orkiszową i grzybami oraz sosem grzybowym, Zupa krem ze skorzonery na kaczym wywarze z kuleczkami mięsnymi w ziołowej panierce oraz czipsem ze skorzonery, Policzki wieprzowe z purre z pieczonym czosnkiem, sosem rabarbarowym, groszkiem cukrowym, pietruszką, czipsami warzywnymi, kruszonką ziołową oraz tiulem)
  • W kategorii profesjonalistów - Restauracja Zagłębie Smaku, Hotel Holiday Inn z Dąbrowy Górniczej (Szpajza cytrynowo-kakaowa, hutney z rabarbaru, tuile z truskawek i chili, sos kogel-mogel, czekoladowa ziemia, Żur Śląski, chrupiący boczek, kluseczki grzybowe, piana chrzanowa, Rolada Śląska, modra kapusta, papier ryżowy, kluseczki śląskie, młoda marchew)

 

--------------------------------------------------------------

 

XIII Festiwal "Śląskie Smaki" odbył się 17 czerwca 2018 roku w Pszczynie. 

Za nami 13 Festiwal Śląskie Smaki! W tym roku wydarzenie odbyło się w pięknym Parku Zamkowym w Pszczynie. W konkursie kulinarnym wzięło udział osiemnaście drużyn, a Remigiusz Rączka – przewodniczący konkursowego Jury – kilkukrotnie powtarzał, że to dotychczas najsmaczniejsza edycja imprezy. Rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.

Pierwsze miejsca i statuetki złotych durszlaków zdobyli:

  • W kategorii amatorów - KGW w Ćwiklicach (Tatar z gęsich piersi i babka ucierana na gęsim smalcu, Udka gęsie faszerowane kaszą gryczaną i wątróbką, Pipki gęsie - zupa gulaszowa)
  • W kategorii szkół gastronomicznych - Dziewczyny ze Śląska – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach (Sernik po naszymu, Grzybionka, Tarnogórski dzik)
  • W kategorii profesjonalistów - Restauracja Zagłębie Smaku, Hotel Holiday Inn z Dąbrowy Górniczej (Śledź hekele/ szałot / puree z brzoskwini, Wodzionka / tarty parmezan /żółtko/czosnkiem / majeranek/ podpłomyk, Żebro wołowe/Otrzewna/Krupniok/kapusta czerwona/kokos/gruszka/bura)

 

--------------------------------------------------------------

 

XIV Festiwal "Śląskie Smaki" odbył się 16 czerwca 2019 roku w Rudach. 

Za nami 14 Festiwal Śląskie Smaki! W tym roku wydarzenie odbyło się w pięknym parku przy Pocysterskim Zespole Klasztorno-Pałacowym w Rudach. W konkursie kulinarnym wzięło udział piętnaście drużyn. Remigiusz Rączka – przewodniczący konkursowego Jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów. Zatem – poznajcie tegorocznych finalistów! Złote, Srebrne oraz Brązowe Durszlaki, jak i tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2019 zdobyli:

Pierwsze miejsca i statuetki złotych durszlaków zdobyli:

  • W kategorii amatorów - Rudzanki z Rud (Kreple z kartoflami, Rudzki żurek, Karminadle z filungiem z sosem z grzybów leśnych, młode kartofle, czerwone buraczki „po naszymu”)
  • W kategorii szkół gastronomicznych - Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim – Drużyna I (Zupa z czosnku niedźwiedziego, Przepiórka faszerowana kiszoną kapustą i kaszanką, kaszotto z grzybami, sos piwny, karmelizowane warzywa, Ciasto niespodzianka z dodatkami)
  • W kategorii profesjonalistów - Restauracja Leśna Perła z Rudzińca (Konfitowany boczek z hauskyzją chrzanową, Botwinka z przepiórczym jajkiem, Pierś i pieczeń z bażanta z kopytkami z pieczonego ziemniaka oraz z krupniokiem i czerwoną kapustą)

 -------------------------------------------------------------