Karp
Ryba słodkowodna tradycyjnie przyrządzana w okresie wigilijnym. Niezwykle charakterystyczny smak mięsa sprawia, iż nie sposób pomylić go z inną rybą, niestety ma dość dużo ości. Zazwyczaj serwowany w panierce lub w galarecie. Mięso zawiera łatwo przyswajalne białko oraz takie składniki mineralne jak: wapń, potas, żelazo i fosfor. Raczej ubogi w nienasycone kwasy tłuszczowe.
Makrela
Nalezy do ryb tłustych, a my najczęściej decydujemy się na zakup makreli wędzonej. Ryba dostarczy mam dużo witamin: A, D, E oraz z grupy B. Jeśli chodzi o składniki mineralne, występują w niej takie jak: fosfor i wapń, cynk, miedź, jod i selen. Makrela jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
Łosoś
To stanowczo jedna z najtłustszych ryb, dzięki czemu dostarczy nam dużą ilość kwasów omega-3 i omega-6. Duża ilość witamin i składników mineralnych. Witaminy: A, D, E oraz z grupy B, a to tego potas, cynk i jod.
Tuńczyk
Nie powinniśmy spożywać tej ryby zbyt często, jest dość popularna wśród sportowców oraz jako składnik sałatek i kanapek. Spożywając tuńczyka pozyskamy takie składniki mineralne jak: potas, wapń, żelazo, fosfor oraz witaminy D i B12, niacynę czyli witaminę PP. Jego mięso jest również niskokaloryczne o dużej ilości dobrze przyswajalnego białka. Pamiętać trzeba, żeby kupować tuńczyka w sosie własnym lub świeżego.
Śledź
Należy do ryb tłustych. Na polskich stole wigilijnym pojawia się bardzo często, w oleju, w sosie śmietanowym, z musztardą, z cebulą... Polecamy, aby przygotować śledzia w piekarniku, a dla dbających o dietę - na parze. Jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega-3. Dostarczy nam witamin: A, D, E oraz tych z grupy B, dodatkowo fosfor, miedź, cynk, żelazo, jod i selen.
Sardynka
Należy do ryb tłustych, to jedno z najlepszych źródeł kwasów omega-3. Dobrze jeśli będziemy spożywać te w sosie własnym lub świeże, które możemy ugotować lub upiec. Jej mięso zawiera przeciwutleniacz ubichinol (koenzym Q10), który bardzo dobrze reguluje poziom cholesterolu. Są bogate w dość duże dawki witaminy D oraz wapnia. Ze względu na jej malutki rozmiar, możemy je zjeść wraz z ośćmi.
Pstrąg
Ryba słodkowodna, będąca bardzo dobrą propozycją dla osób, które nie lubią ryb tłustych. To również jedna z najsmaczniejszych ryb, które chętnie spożywamy. Pomimo tego, iż należy do ryb słodkowodnych, zawiera i tak odpowiednią ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wiele potrzebnych składników odżywczych i mineralnych: magnez, selen, potas, fosfor, żelazo, wapń, a także witaminy z grupy B.
Dorsz
Bardzo smaczna ryba, bogata w nienasycone kwasy omega-3 i omega-6 oraz składniki odżywcze i witaminy z grup: D, A, E, PP, B – B1, B2, B5, B12, fosfor, jod i selen.
Halibut
Ryba o dość charakterystycznym smaku, zawiera dużą ilość dobrze przyswajalnego białka, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne: magnez, selen, potas i fosfor. Ze względu na dość wysoką cenę, jest rzadziej spożywaną rybą w naszych domach.
Na stronie Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki znajdziecie wiele sprawdzonych przepisów na to, jak przyrządzić najlepszą rybę: www.slaskiesmaki.pl