Co wspólnego mają jajka z Wielkanocą? Jak ma się chrzan do zmartwychwstania? Sprawdzone przepisy.

Data publikacji:
31 Marzec 2022
Odsłuchaj tekst

Święta Wielkanocne coraz bliżej. Warto więc pomyśleć o tym co znajdzie się na świątecznym stole. Tradycyjnie znajdują się na nim jaja, żurek, barszcz biały, babki wielkanocne oraz mazurki. Jednak podstawą śniadania wielkanocnego jest święconka. Często zapominamy o symbolice potraw, które znajdują się w koszyczku. Co wspólnego mają jajka z Wielkanocą? Jak ma się chrzan do zmartwychwstania? Krótko przypomnimy najważniejszą symbolikę koszyczka wielkanocnego.

  1. Baranek - najczęściej spotykany z czerwoną chorągiewką jest symbolem męki, śmierci i zmartwychwstania Chrystusa oraz sakramentu Eucharystii. To najważniejszy, liturgiczny symbol Wielkanocy i dlatego powinien się znaleźć zarówno w święconce, jak i na świątecznym stole.
  2. Jaja - symbol życia i odradzającej się na wiosnę przyrody.
  3. Chleb - symbolizujący obfitość i pomyślność.
  4. Chrzan - korzeń chrzanu symbolizuje krzepę i siłę, a w tradycji chrześcijańskiej gorycz Męki Pańskiej, pokrojony w słupki ma przypominać gwoździe, którymi był przybity Jezus do krzyża.
  5. Wędlina - symbol dostatku.
  6. Sól - oznacza prawdę i oczyszczenie.
  7. Ciasto - jest znakiem umiejętności i doskonałości. Zgodnie z tradycją musi to być kawałek ciasta domowego wypieku, najlepiej drożdżowej baby.

Poniżej prezentujemy kilka przepisów, które warto wypróbować i podać na wielkanocne śniadanie.

Pasta z jaj i cebuli

Składniki:

  • 6 jajek
  • 8 młodych cebulek ze szczypiorkiem lub 1 czerwona cebula, lub pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki masła lub majonezu

Sposób przygotowania:

Ugotowane na twardo jajka posiekać, dodać drobno posiekaną cebulkę/szczypiorek, dodać masło, przyprawy i dobrze wymieszać. Podawać z chlebem, tostami lub krakersami. Dla urozmaicenia można dodać musztardę, pietruszkę lub mieloną paprykę.

 

Zupa chrzanowa


Składniki:

  • około 450 g wędliny na 3-4 litry wywaru
  • sól, pieprz
  • mąka
  • śmietana
  • tarty chrzan (np. na 3 l wywaru 2 słoiczki chrzanu)
  • jajka
  • odrobina cukru

Sposób przygotowania:

Do wywaru z wędzonki dodać pokrojoną w drobną kostkę wędlinę ( boczek, szynkę, dobrą kiełbasę) chwilę pogotować, żeby wędliny były miękkie (boczek). Przyprawić solą, pieprzem. Zatrzepać śmietaną z mąką (wcześniej mąkę rozprowadzić wodą i dopiero dodać śmietanę). Dużo tartego świeżego chrzanu, w ostateczności może być ze słoiczka. Na koniec dodać ugotowane i pokrojone w „ósemki” jajka i do smaku odrobinę cukru.

 

Wielkanocne jaja w kminku

Składniki:

  • 4-6 jajek
  • paczka kminku
  • 1 płaska łyżka soli

Sposób przygotowania:

Jaja ugotować na twardo. Pobić skorupki (nie obierać) i poprzekłuwać jajka szpilką kilka razy. Przygotować zalewę: do 1 litra wody dodać kminek, 1 łyżkę soli i gotować przez 5 minut. Do ostudzonej zalewy włożyć jajka i odstawić na 2-3 dni. Podawać do wielkanocnego śniadania.

 

Zachęcamy do wypróbowania Śląskich Smaków w domu.

Znajdziecie tam jeszcze więcej pomysłów na wielkanocne potrawy i różne smakołyki.

Wyświetlenia:  30