Karnawałowe inspiracje na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki

Autor:
Agnieszka ŚOT
Data publikacji:
02 Styczeń 2020
Odsłuchaj tekst

      Kuchnia regionalna województwa śląskiego jest głównie kojarzona z daniami obiadowymi. Rolada z kluskami śląskimi i modrą kapustą, karminadle z panczkrautem, pieczonki, zalewajka, kwaśnica, czy żur to dla wielu pierwsze kulinarne skojarzenia z tym regionem. Nie sposób nie wspomnieć również o deserach. W województwie śląskim jest wiele słodkości, które znalazły się na liście Produktów Tradyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, takich jak szpajza, kołocz, czy kopa ornontowicka.  Warto jednak pamietać, że kuchnia ta słynie z wielu doskonałych przystwek, lokalnych specjałów, których nie znajdziecie nigdzie indziej. Warto ich skosztować bo są idealnym uzupełnieniem każdego posiłku.

Zapraszamy do podróżowania Szlakiem Kulinarnym Śląskie Smaki i odkrywania znakomitych przystawek opartych o produkty lokalne, które mogą stać się fantastyczną inspiracją dla karnawałowych przekąsek.

                      Kawior żydowski 

Znakomita pasta na bazie gęsich wątróbek, jajek, szczypioru i masła.  Wywodzi się z kuchni żydowskiej,  która była niegdyś bardzo popularna w okolicach Częstochowy ze względu na zamieszkującą ją mniejszość żydowską. W Restauracji Browaru Czenstochovia kawior żydowski serwowany jest na wypiekanym na miejscu chlebie z dodatkiem piwnych wysłodzin. 

Pasztet z dziczyzny na grzance

Wykwintny pasztet z dziczyzny w Zajeździe Hetman serwowany jest na chrupiącej czosnkowej grzance z dodatkiem żurawiny.

Hekele

Popularna sałatka śledziowa z dodatkiem jajek, cebuli, ogórka kiszonego i musztardy. Wytrawna i szybka do przygotowania. Na hekele zapraszają Restauracja Smak Regionu oraz Restauracja SmaQ Food & Wine (Q Hotel Plus Katowice).
 

Galert

galareta przygotowana z nóżek wpieprzowych, zwyczajowo serwowana z octem i posiekaną cebulą. Jedna z bardziej znanych przystawek. Na galert zapraszają Restauracja Pod Prosiakiem i Restauracja Zacisze

Wyśmienite pasztety przyrządzane w karczmie z dzika, królika, gęsi podane z dziką różą i chlebem z własnego wypieku

Oryginalne pasztety wykonane z doskonalych mięs z dodatkiem wędzonej śliwki i pieprzu. Podane z wypiekanym na miejscu chlebem, konfiturą i ogórkiem konserwowym. Bardzo ciekawa przystawka, na którą zaprasza Karczma Rogata

Zapraszamy na Szlak Kulinarny Śląskie Smaki!

Wyświetlenia:  21