Wyszukiwarka
 
Dziedzictwo kulturowe
Dziedzictwo kulturowe
Wisła
Muzeum Wiślańskiej Kuchni Regionalnej w Wiśle powstało z pasji do gotowania kobiet w rodzinie właścicieli Chaty Olimpijczyka Jasia i Helenki oraz z przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie w ich rodzinie. Muzeum jest przypomnieniem tradycji i upodobań kulinarnych rodziny właścicieli restauracji jak i górali zamieszkujących Wisłę i Śląsk Cieszyński od około 1800 – 1980. Zaprezentowane są tu i przede wszystkim możliwe do degustacji potrawy przyrządzane w tamtych czasach.
więcej >>
Dodaj do planera
Dziedzictwo kulturowe
Wodzisław Śląski
Bombony śląskie z marcepanem i nugatem, trufle (śliwkowe, malinowe, kubańskie), czekolady z różnymi dodatkami, czy cwibak śląski to słodycze niepowtarzalne, charakteryzujące się wykwintnym smakiem, zapachem, kształtem.
więcej >>
Dodaj do planera
Dziedzictwo kulturowe
Lubliniec
Naturalne miody pszczele: mniszkowy, wielokwiatowy, leśny, spadziowy, gryczany, rzepakowy, lipowy, malinowy i akacjowy.
więcej >>
Dodaj do planera
Dziedzictwo kulturowe
Wisła
Wspomnienia dzieciństwa, świeża kromka chleba posmarowana domowej roboty konfiturą lub smalcem. Naturalne soki, miody z pobliskiej pasieki lub owoce z naszego sadu zatopione w słodkim syropie, które wspaniale sprawdzą się jako dodatek do rozgrzewającej herbaty i orzeźwiających lemoniad.
więcej >>
Dodaj do planera
Dziedzictwo kulturowe
Koniaków
Sery z mleka owczego: oscypek, redykołka, bundz, bryndza, bryndza żywiecka oraz sery z mleka krowiego lub mieszanego: gołki, korbacze
więcej >>
Dodaj do planera
Dziedzictwo kulturowe
Woźniki
Naturalna żywność: oleje tłoczone na zimno z lnu, słonecznika, rzepaku, ostropestu, konopi siewnych, czarnuszki, wiesiołka, lnianki rydzowej, krokosza barwierskiego oraz płatki, kasze, kaszki, pełnowartościowe mąki z pełnego przemiału
więcej >>
Dodaj do planera
Dziedzictwo kulturowe
Pszczyna
Śląskie oblaty, kopalnioki, szkloki, amoloki, cukierki kawowe i kakaowe, śliwki w czekoladzie, czarna krówka przyprawy Oma, makarony Oma, żur śląski. W Czechach jest lázeňský oplatek, na Słowacji - oblatky, w Niemczech - oblaten, a my mamy śląskie oblaty.
więcej >>
Dodaj do planera
Dziedzictwo kulturowe
Chleb żytni na zakwasie, pieczony tak jak dawniej w piecu opalanym drewnem. „Chlebowa Chata” to tak naprawdę dawna wieś w pigułce.
więcej >>
Dodaj do planera
Dziedzictwo kulturowe
Rybnik
Rodzinna cukiernia z tradycją. Kołocz śląski - produkt regionalny wyróżniony znakiem „Chronione Oznaczenie Geograficzne”. Zapraszamy na tradycyjne wyroby piekarnicze i cukiernicze wytwarzane z najlepszych składników i według starych i rodzinnych receptur.
więcej >>
Dodaj do planera
Dziedzictwo kulturowe
Żywiec
Miody z Ziemi Żywieckiej: wielokwiatowy, spadziowy, nektarowo-spadziowy - wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Doskonałe warunki przyrodnicze i klimatyczne Żywiecczyzny sprzyjają pozyskiwaniu miodów.
więcej >>
Dodaj do planera
Dziedzictwo kulturowe
Włodowice
Sery kozie z Jury Krakowsko-Częstochowskiej. W Gospodarstwie Hodowlanym Kóz Mlecznych "GARBACIAK" wytwarzane są naturalne produkty: jogurt, twaróg oraz sery kozie dojrzewające, sery półtwarde i sery miękkie z różnymi dodatkami.
więcej >>
Dodaj do planera
Dziedzictwo kulturowe
Radzionków
110 lat tradycji rzemieślniczej rodziny Bączkowiczów. Tutaj wypiekane są najlepszej jakości pieczywo na naturalnym zakwasie i tradycyjne wyroby cukiernicze: ciasta drożdżowe i półfrancuskie, babki, pączki, ciastka deserowe, drobne ciasteczka, torty.
więcej >>
Dodaj do planera